≫ 

Ovo su rešenja testa iz srpskog jezika koji su danas maturanti polagali

Maturante je danas namučila jedna reč

  • 4
Resenja srpski jezik 2021

Foto: Marko Jovanović, mpn.gov.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je rešenja testa iz srpskog, odnosno maternjeg  jezika koji su danas polagali najstariji osnovci.

Test se može videti na sajtu Ministarstva prosvete - OVDE.

Maturanti su danas od 9 do 11 polagali test iz srpskog jezika. Kažu da je bilo lako a da ih je namučilo samo jedno pitanje koje se odnosilo na značenje reči "izlišno". Kako se vidi iz rešenja teksta, tačan odgovor na ovo pitanje je nepotrebno.

Resenja srpski jezik 2021

Foto: mpn.gov.rs

Resenja srpski jezik 2021

Foto: mpn.gov.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do sada nije dobilo povratne informacije sa terena koje bi mogle ukazivati na ozbiljnija odstupanja od procedura, ali i dalje postoji stalna komunikacija sa okružnim upisnim komisijama, supervizorima i ostalim ključnim akterima u procesu sprovođenja završnog ispita, naveli su oni u saopštenju nakon što su objavili rešenja zadataka. 

- Izlaznost na ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prema pristiglim podacima iz školskih uprava je 98,55 odsto. Rešenja testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, kao i Uputstvo za ocenjivanje objavljeni su na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja http://www.mpn.gov.rs/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-2/ - navodi se u saopoštenju nadležnog ministarstva.

Podsećaju da učenici, drugog dana završnog ispita, sutra, 24. juna od 9 do 11 časova polažu test iz matematike, dok će u petak, 25. juna 2021. godine polagati kombinovani test.

- Preliminarni rezultati završnog ispita na novu škole biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula 2021. godine. Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala https://mojasrednjaskola.gov.rs/ je od 26. juna do 3. jula 2021. godine, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula 2021. godine - navodi se u saopštenju.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula 2021. godine.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    23. jun 2021 | 13:06

    Samo u ovoj propaloj drzavi se maltretiraju deca sa prijemnim!!!!!

  • Brani

    23. jun 2021 | 12:36

    Tesko onom koji cita odgovore,u stomaku ne zna vise sta osjeca. 🤣

  • P

    23. jun 2021 | 14:59

    Prosto ko pasulj, za prepisivanje dusu dalo.Ziveli resavci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA