≫ 

Srpski grad preuzeo 1. mesto na korona listi: "Zaraženi i vakcinisani, i oni koji su je preležali"

Među obolelima je gotovo podjednako i žena i muškaraca, a kada je reč o starosnoj granici, ima ih u rasponu od 30 do 60 godina

  • 27
Korona virus, Kragujevac

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Kragujevac su ovih dana uprte oči kao prošle godine u Novi Pazar, jer je korona eksplodirala u ovom gradu u Šumadijskom okrugu. Prvi put od početka epidemije, Kragujevac se po broju zaraženih vinuo na prvo mesto. U ponedeljak su imali 23, juče su sa 17 bili prvi po broju novih zaraženih na dnevnom nivou. Direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu doc dr Dragan Vasiljević, kaže za Telegraf.rs da se još ne zna uzrok, da zasad znaju da slučajevi nisu povezani, ali da među zaraženima ima vakcinisanih, kao i oni koji su i vakcinisani, a i koji su preležali koronu. 

Prvi put da je Kragujevac bolji od Beograda. Bar u nečemu da budemo bolji - malo kroz šalu, a malo i od muke kaže dr Vasiljević na početku razgovora za Telegraf.rs:

- Imali smo po 1, 2, 3 dok sada nije eksplodiralo, a ne znamo još šta je. Jurimo i dalje svaki dan da pronađemo neku vezu ako je ima, uopšte. Za sada je ne nalazimo. Oboleli su, uglavnom u okviru porodice, otac, majka i dete.

Među obolelima je gotovo podjednako i žena i muškaraca, a kada je reč o starosnoj granici, ima ih u rasponu od 30 do 60 godina.

- Kada smo imali 23, uspeli smo da uspostavimo kontakt sa njih 21, a za dvoje smo morali da aktiviramo policiju. Među pozitivnima ima 8 vakcinisanih, a od tih 8 vakcinisanih dvoje je preležalo koronu pre 6 meseci. Imaju, doduše, blagu kliničku sliku. Među obolelima i jedan naš čovek koji je radio u Rusiji, pa se vratio. Još tamo je osetio simptome, pa je došao, još i majku zarazio. Eto, za to dvoje znamo. Ostali nemaju nikakve veze jedno sa drugim - objašnjava dr Vasiljević.

Eksploziji pozitivnih prethodilo je nekoliko dana sa niskim jednocifrenim brojem potvrđenih slučajeva, pa čak i bez njih. U ovom gradu vanredna situacija ukinuta je 11. maja a malo više od mesec dana kasnije se pitaju da li je ovo trenutno ili ne.

- Sve mere koje važe na nivou države važe i za nas, kao i za sve. Mene baš interesuje šta će da bude do kraja nedelje. Može da se desi da bude prolazno, da se desilo slučajno. Nadam se da će tako da bude ali više ne smem da se zakunem je ovaj virus ide van svih pravila. Ono što smo učili u školi za njega ništa ne važi, ima posebna pravila. Samo disciplina pomaže. Ali, teška posla! Prolazio sam kroz grad, narod se opustio... Narod se uželeo druženja, međutim, kada bismo samo sačekali još dva meseca i potpuno se pridržavali discipline, mislim da bi onda kovid 19 prešao u sezonsku bolest - navodi Vasiljević koji "računa" da će virus pasti u Kragujevcu, jer slučajevi nemaju veze jedno sa drugim.

Ni tropske temperature mu ne mogu ništa

 

Na našu konstataciju da virusu ni ove tropske, trenutne temperature u Srbiji ne mogu ništa, podseća da je i prošle godine on igrao po svom, kada je bila vrućina.

- Očekivali smo da će biti kao grip, ja i dalje očekujem da će ovo da prođe i da će biti kao sezonski grip, i da se javlja u jesen i zimu. Videćemo do kraja nedelje kako će se brojke kretati, da li će se održavati u Kragujevcu ili će pasti ponovo - kaže dr Vasiljević.

Kaže da nam predstoje muzički festivali, kojih se malo i boji, i zato još jednom narod koji se, kako kaže, opustio, podseća na savete koje ponavljaju od prvog dana.

- Predstoje Arsenal fest, Egzit... Egzit me najviše plaši jer je međunarodni festival. Videćemo... Idem po gradu, u prodavnice, niko ne nosi maske. A, moramo! Dezinfekcija. Distanca. Maske. Ništa se tu nije promenilo. Sve to važi sve dok se ne objavi da je završena pandemija - podseća dr Vasiljević za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    23. jun 2021 | 14:42

    Znaci opet nam na isto dodje, vakcinisani, nevakcinisani, prelezali i opet mogu da obole svi.

  • D

    23. jun 2021 | 14:57

    Ssd ce redom, mature,svadbe, krstenja rodjendani godisnjice.

  • J....

    23. jun 2021 | 15:52

    Doktore vi kao da ne živite ukg!vi se ne pridrzavate preporuka?odavno organizuje veselja...i da ne nabrajam?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA