4 ginekologa u Vranju na sudu. Načelnica: Nije šamaranje nego prizivanje sebi, one povređuju lekare

Prema rečima načelnice, jednoj doktorki žena u toku porođaja slomila je rebro, a druga porodilja je nedavno lekara ujela za ruku

  • 13
porođaj, porodilja, muž, žena Foto: Shutterstock

Protiv četiri ginekologa iz vranjskog porodilišta vodi se postupak pred Osnovnim sudom zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći, a zaprećena zatvorska kazna za ovo delo može biti od tri meseca do tri godine.

U poslednjih pet godina, podneta je još jedna krivična prijava protiv ginekologa iz ZC Vranje za isto krivično delo ali je, kako je rečeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, odbačena kao neosnovana, pišu Vranjske.

Uzimanje mita, naplaćivanje medikamenata koji po zakonu treba da budu besplatni i akušersko nasilje su najveći problemi u vranjskom porodilištu, pokazuje anketa u kojoj je učestvovalo 68 žena, a koja je rađena u okviru Škole digitalnog novinarstva Fondacije “Slavko Ćuruvija”.

Istovremeno, načelnica ginekologije u Vranju Gordana Đorđević tvrdi da nije upoznata sa takvim slučajevima, ali da se seća slučajeva da same porodilje često nanose fizičke povrede medicinskom osoblju.

Većina anketiranih žena navela je da je u toku porođaja doživela verbalno nasilje, a jedna od njih je navela da je lekar u toku porođaja šamarao.

Doktorka Đorđević kaže da se tako nešto dešavalo pre možda 30 ili 50 godina, ali da sada to nije tako.

- One neće da napnu tog trenutka i onda mogu da se drmnu malo, da se isprskaju vodom i tako. Nije šamaranje nego je čisto to rađeno da se prizovu sebi, jer se one pogube, a taj je trenutak presudan. Tog trenutka, ako uguše svoje dete, ko će posle da bude kriv - pita Đorđević.

Ona tvrdi da medicinsko osoblje na porođaju trpi povrede od strane porodilja, i da je jednoj doktorki žena u toku porođaja slomila rebro, tako što ju je udarila nogom, a da je druga porodilja nedavno lekara ujela za ruku.

- Mi to ne objavljujemo kao što one rade. One hoće da se porode, da dođu, dobiju dete i da ne trpe ništa. Mi maksimalno pokušavamo da obezbolimo porođaj da što manje budu u porođajnoj sali, ali ne znam šta ove mlađe generacije očekuju – kaže načelnica.

Komentarišući podatak iz ankete da se medicinsko osoblje na porođaju ne predstavlja porodiljama imenom i strukom, i ne upoznaje ih sa intervencijama u toku porođaja, Đorđević objašnjava da one na prijemu potpisuju saglasnost za sve zahvate koji će im biti rađeni tokom boravka na odeljenju.

U razgovoru za InfoVranjske, Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame koji se bavi pravima majki i porodilja kaže da su ta prava ista kao i kod ostalih pacijenata.

- Imaju pravo na informisanu odluku, pravo na objašnjenje procedure, na punu informisanost o sopstvenom zdravstvenom stanju i za bilo šta da se uradi njihovom telu potrebna je verbalna dozvola. Dok prava pacijenata dobro funckionišu u drugim sferama, čini mi se da su porodilje specifična grupa za koje kao da zakoni ne važe objašnjava Ružičić.

Prema podacima ZC Vranje, od 5.888 prirodnih porođaja u poslednjih pet godina, samo 43 rađeno je sa epiduralnom anestezijom, na koju inače porodilje imaju pravo.

Podsećanja radi, Đorđević je 2019. za Južne vesti rekla da će epidural koji je do tada korišćen sporadično, biti dostupan i besplatan za sve porodilje.

Sada, međutim kaže da epidurala i anesteziologa nema, a da su u poslednje dve godine samo dve ili tri žene dobile epiduralnu anesteziju.

- Što se mene tiče, volim da vodim porođaj u epiduralu. Mnogo lepše sarađujem sa ženom koja manje trpi bol. Imamo problem sa malim brojem anesteziologa, pogotovo sad oko kovida. Kad ima, uvek se radi epidural. Bez plaćanja, normalno da je besplatan - navodi Đorđević i dodaje da ne zna zašto bi neko plaćao epiduralnu anesteziju i porođaj i da, ako ima takvih sluajeva, oni su svakako u domenu policije, a ne zdravstva.

Prema podacima iz ankete, porođaj bez komplikacija imalo je 61 odsto žena, 9 odsto je doživelo komplikacije na porođaju, a skoro 30 odsto navodi da je uzrok komplikacija bio medicinski nemar.

Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da porodilje retko prijavljuju negativna iskustva jer su tada fokusirane na bebu, i da je to mentalna prepreka koja ih sprečava da se za svoja prava izbore.

- Mislim da naša svest o jednom dostojanstvenom porođaju još uvek nije na nivou na kom bi trebalo da bude, pa se zato tako nešto ne dešava toliko u praksi – kaže Ružičić.

Centar za mame se bavi lošim tretmanom žena i tim povodom su imale sastanak sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom na kome su dobile obećanje da će poraditi na boljoj komunikaciji sa porodiljama i da će neljudsko ponašanje biti sankcionisano.

Takođe, da će biti moguće prisustvo jedne bliske osobe po izboru porodilje što u vranjskom porodilištu nije moguće zbog - kako oni navode - prostornog problema.

Negativna iskustva sa porođaja žene mogu da prijave Kancelariji za zaštitu prava pacijenta na adresi Kralja Milana 1, prvi sprat, kancelarija broj 37 radnim danom od 12,00 do 14, 00 h ili na telefon 017/402 – 390 . Centar za mame pokreće SOS besplatnu psihološku liniju koja će biti dostupna krajem jeseni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vss

    23. jun 2021 | 15:02

    Laže načelnica i nju treba smeniti smesta kod njih je kao u klanicu sve lopov do lopova a sestre što su bahate i bezobrazne to je plus

  • Natasa

    23. jun 2021 | 14:19

    Ima svega sa obe strane. Sećam se kada se pre 11 god poradjala žena mog druga, išla je na VTO, platila (danas to država pokriva) i našla je najboljeg ginekologa od koga je tražila da se porodi carskim rezom. Kada je došao porodjaj u gluvo doba noći taj lekar nije radio već neki drugi. Zdrava žena može da se poradja prirodnim putem. Počela je da glumi amneziju....Čovek jeste ginekolog ali zna da prepozna simulanta, dok je ona vrištala on joj je zveknuo šamarčinu i rekao-"Gospodjo, porodjaj je krenuo, možete sa mnom u porodjajnu salu ili da vas pošaljem kod psihijatra, pa kad završite sa njim da se vratite kod mene na porodjaj ako vas on do tad ne porodi." Odmah se dozvala pameti. Najbolje bi bilo ceo KC i sve domove zdravlja, ordinacije....pokriti kamerama. Da se vidi šta lekari rade, da li spavaju ili rade, primaju mito...a naravno i pacijenti. Pa ako porodilja neće da saradjuje samo da se sklone od nje i ćao, nek se sama poradja.

  • Ima

    23. jun 2021 | 14:07

    Razmazenih zena koje u toku porodjaja gube kontrolu samar da jer su u pitanju dva zivota nase bake su se poradjale na njivi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA