≫ 

Preminula najstarija Župljanka, baka Milka (106): Bila vatreni Đokovićev navijač, gledala svaki meč

Kada počne da čita novine, prvo dohvati sportske strane da vidi "da l je Nole još prvi na tabeli".

  • 6
Milka Cvetković Printskrin: Youtube/Жупска Хроника

Najstarija osoba u Župi, baka Milka Cvetković, rođena 19. oktobra 1915. godine, upokojila se sredu u 106. godini života.

Jednom prilikom ne tako davno, pričala je za medije o sebi i o tome kako provodi vreme .

- Ne daju mi više da radim, pa šetam, obiđem štalu i kokošinjac. Čitam novine i obavezno odgledam TV slagalicu. Igram sve igre. Gledam i Dnevnik u pola osam, da budem u toku, objavile su na Fejsbuk stranici Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga

Najstarija Župljanka bila je vatreni navijač Novaka Đokovića. Pratila je sve turnire našeg teniskog asa, radovala se njegovim titulama i tugovala kada izgubi. Kada počne da čita novine, prvo dohvati sportske strane da vidi "da l je Nole još prvi na tabeli".

- Posle i druge stvari pročitam, uglavnom gde su krupnija slova, jer moram da štedim oči – priznala je tada ona:

-  Malo se sekiram zbog Brisela, jer nam ne daju Кosmet.

O istoriji južne srpske pokrajine i Srbije naša baba Milka, znala je koliko i svaki prosečan poznavalac prošlosti. Seća se da je s ocem Stojanom Radićem i majkom Darinkom pet godina detinjstva provela u Bitolju, sve do 1928. i atentata u Skupštini Кraljevine SHS. Sa roditeljima i starijim sestrama Radmilom, rođenom 1905, i šest godina mlađom Miljanom morala je nazad u rodno selo.

- Posle nemilog događaja vratili smo se u Gornji Stupanj, gde sam ranije završila osnovnu školu. Htela sam da postanem učiteljica, ali me majka samu nije dala u Aleksinac -  pričala je baka Milka.

Njen budući suprug Miljan radio je kao pomoćnik trgovca u gvožđari "Birtašević i Panić" u Beogradu. Kasnije se osamostalio i otvorio prodavnicu u selu.

- Udala sam se 1935, njegova braća su bila protiv, jer sam imala maturu, pa su mislili da neću da kopam.  Važno da me je on hteo. Imali smo divan brak, sve do njegove smrti 1976.

Sinovi Radoslav i Milovan osnovali su svoje porodice, pa je tako vremešna Župljanka dobila tri unuka (Anđelka, Vladimira i Dragana) i sedmoro praunučadi. Nažalost, Radoslav je preminuo prošlog marta. Ta smrt ju je duboko potresla, jer "nije bila po redu".

- Ali kako Gospod odredi, nije kako ti hoćeš – pričala je baka koja do kraja života živela u porodičnoj kući sa sinom Milovanom i snajom Ljubinkom.

Zdravlje je služilo, pila je samo lek za pritisak i srce.

- Jedem sve pomalo, ali vodim računa, ovde nema više mojih vršnjaka i prijateljica, a ja već zadnjih 20 godina pričam da sam dobar život imala. Mnogo je važno da kad čovek ostari, u glavi bude mlad. pričala je baba Milka.Porodica i prijatelji oprostili su se danas od baba Milke koja je sahranjena na seoskom groblju u Gornjem Stupnju.

Video: Besramna krađa u Nišu: Živki lopov odneo poslednje pare

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA