≫ 

Zašto je Kragujevac već dva dana vodeći grad po broju novozaraženih? Među obolelima i devojčica (3)

Najviše obolelih je od 30 do 60 godina

  • 12
Bolesno dete, bolnica, devojčica Foto-ilustracija: Shutterstock

- Opuštanje, druženja bez pridržavanja epidemioloških mera, ali i neshvatanje značaja vakcinacije glavni su uzroci činjenice da je Kragujevac već dva dana vodeći grad u Srbiji po broju obolelih od korona virusa. Ovo za "U centar" kaže prof dr Predrag Sazdanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu.

U Šumadiji je juče obolela 21 osoba. Među obolelima njih osmoro je vakcinisano, i to: šestoro sa kineskom, i po jedan fajzer i sputnikovom vakcinom.

- Sve pažljivo pratimo kao i do sada. Od osmoro vakcinisanih, dvoje je preležalo koronu pre oko šest meseci. Svi imaju blažu kliničku sliku i većina su porodični kontakti i nemaju veze jedni sa drugima. Otuda dolazimo do zaključka o preteranom opuštanju koja su vidljiva na svakom koraku posebno kod mladih - kaže dr Sazdanović.

Među obolelilima od juče je i jedna trogodišnjakinja, a jedan pacijent je došao iz Rusije gde je već imao simpotome oboljenja. Pretpostavlja se da se virusom zarazio od majke koja je se leči od korone. Najviše obolelih je od 30 do 60 godina.

- Srpski zdravstveni sistem je pokazao i u najtežim trenucima pandemije visoku profesionalnost i umeće da se se bori protiv pošasti koja je zahvatila svet. Očekujući novi talas početkom jula, mi smo intenzivno operisali onkološke i neonkološke pacijente, poslali lekare i medicinske sestre na više nego zasluženi odmor u junu. Sada se oni vraćaju osveženi za nove napore koji nas očekuju - kaže Sazdanović.

- Organizaciono smo spremili oko 100 bolesničkih postelja za novi talas kovida, koji ne priželjkujemo, ali smo spremni. Kao i u prethodnih godinu i po dana od početka epidemije. Međutim, apelujem na mlade da situaciju shvate ozbiljno kako ne bismo ponovo imali prepune bolnice, umrle.. Vakcinacija je proces od vitalnog državnog i nacionalnog interesa – kaže dr Sazdanović.

Video: Lekari iz Kragujevca kreću za Novi Pazar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    24. jun 2021 | 09:26

    Dovoljan je taj jedan iz Rusije sto je dosao, gde je korona opet u zamahu i da nije nosio masku prosetao svuda, a ostali isto nisu nosili a vakcinisanje slab odziv i eto sirenja.Nego mi je zao deteta od 3 godine sto je u svemu tome zrtva odraslih a jos nije stiglo da se vakcinise.Zato odrasli moraju da se vakcinisu i drze mera sve dok svi ne budu vakcinisani da bi prosli blaži oblik korone ili da bi je suzbili.Mislite ljudi o tome da ne vakcinisanjem sirite bolest i dozvoljavate koroni da mutira i krece se.

  • Kako god

    24. jun 2021 | 10:05

    Samo neka je veselo,svadbe pocinju bice posla po bolnicama

  • Antap

    24. jun 2021 | 09:53

    Prođite po marketima, putujete autobusom i sve će vam biti jasno. Maske se sve manje koriste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA