≫ 

Prodaja alkohola maloletnicima u Srbiji je zabranjena: Kolika je kazna za kršenje i ko to kontroliše

Maloletnici ne mogu da se kazne, ali mogu oni koji im prodaju alkoholna pića

  • 13
Pijani ljudi, devojke, momci

Foto-ilustracija: Shutterstock

Grupa od 16 maloletnika, od kojih 9 u besvesnom stanju primljena je sinoć na toksikologiju Vojnomedicinske akademije (VMA). Sumnja se da su se otrovali alkoholom, ta vest još nije potvrđena, a ono što je sigurno, jeste da ugostitelji koji su im služili piće mogu da očekuju čestitku u vidu novčane kazne. 

Kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo, licima mlađim od 18 godina života, iznosi do 2.000.000,00 dinara.

- Usluživanje alkoholnih pića maloletnim licima u ugostiteljskim objektima kontroliše turistička inspekcija, a prodaju alkoholnih pića u prodavnicama tržišna inspekcija - objasnili su za Telegraf.rs prošlog meseca u  Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Napominju da je članom 24. Zakona o Zaštiti potrošača propisana zabrana prodaje, usluživanja i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, licima mlađim od 18 godina života.

- Ni turistička ni tržišna inspekcija nemaju ovlašćenja da kažnjavaju maloletna lica koja kupe ili konzumiraju alkoholna pića - istakli su ranije iz Ministarstva.

Istim članom obezbeđuje se zaštita maloletnih lica kao posebno osetljive kategorije potrošača i sankcije se izriču privrednim subjektima koji licu mlađem od 18 godina prodaju, poklone ili usluže alkoholno piće, uključujući i pivo.

- Članom 160. Zakona propisana kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo licima mlađim od 18 godina života iznosi od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu kazna je u rasponu od 50.000,00 do 150.000,00, a za preduzetnika od 50.000,00 do 500.000,00 dinara - izjavili su iz Ministarstva.

Paradoks je što je zabranjena prodaja alkohola maloletnicima, ali je zabranjeno i njihovo legitimisanje. Ugostitelji im po nekom nepisanom pravilu mogu tražiti ličnu kartu, ako im ne daju, samo mogu da ih zamole da napuste lokal.

- Tačno je da ugostitelj, odnosno trgovac, nema prava da legitimiše potrošače, ali, kao što je propisano članom 24. stav 2. Zakona o zaštiti potrošača, nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu - objasnili su nam iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Grupa maloletnika koji su noćas sa Ade Ciganlije, prevezeni na VMA, puštena je jutros kućama, saznaje Telegraf.rs. Ona su, nakon potpunog treženjanja, iz ove zdravstvene ustanove puštena jutros oko 5 sati.

Za jednog od njih se sumnjalo da je nestao, tačnije da se utopio, ali su ga na sreću policajci pronašli živog. I on je prevezen na VMA. 

Istraga je u toku, i utvrđuje se ko je i šta davao maloletnicima da konzumiraju.

Neviđenu frku digao je pre mesec dana jedan otac čiji se sin od 16 godina napio u jednom kafiću da mu je pozlilo. Za to što je njegov sin konzumirao alkohol, on je okrivio ugostitelje.

Video: Ovako je bilo na Nuccijevom nastupu sa kojeg je 16 mladih hospitalizovano zbog trovanja alkoholom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    24. jun 2021 | 11:01

    Zabranjena prodaja a maloletnici kupuju više alkohola nego odrasli...

  • To

    24. jun 2021 | 11:06

    Nekontrolise niko,mladi se ubijaju od alkohola a i droge i jos mnogo toga

  • Veteran

    24. jun 2021 | 11:16

    Niko ne kontroliše, piju pivo uveče pa ruše..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA