Upozorenja bez efekta, u Novom Sadu će se noću isključivati voda: Zabeležena abnormalna potrošnja

Ukoliko se ova mera pokaže učinkovitom, restrikcije će se obustaviti kad se sistem vodosnabdevanja stabilizuje

  • 6
Kuhinja, slavina, sudopera, česma, radna površina

Foto: Pixabay

Posle apela i upozorenja građanima da se racionalno troši voda za piće JKP "Vodovod i kanalizacija" je odlučilo da uvede noćne restrikcije u više naselja u okolini Novog Sada.

- Početkom sedmice apelovali smo na racionalnu potrošnju i upozorili da sremska strana grada neodgovorno troši vodu, ali stanje na terenu se nije poboljšalo. Da bismo zaštitili sistem i obezbedili dovoljne količine vode za sve sugrađane, primorani smo da uvedemo restrikcije u vodosnabdevanju.

Bez vode će biti deo Sremske Kamenice (od centra ka Dunavu), Popovica, Paragovo, Čardak, Bocke, Glavica, Ledinci, Torine, Liparije i Sremski Karlovci, u periodu od 20 časova do 05 sati. Napominjemo da će institucije od vitalnog značaja koje se nalaze u gore navedenim naseljima sve vreme imati vodu.

Takođe, smanjen pritisak će imati korisnici u Bukovcu, Kaću, Kovilju i Budisavi. Ukoliko se ova mera pokaže učinkovitom, restrikcije će se obustaviti kad se sistem vodosnabdevanja stabilizuje - navode iz Sektora za odnose s javnošću ovog javnog preduzeća.

Oni dalje pojašnjavaju da je juče, a pogotovo u večernjim satima, zabeležena abnormalna potrošnja pijaće vode koja je ugrozila redovno vodosnabdevanje korisnika.

- Iako je Fabrika vode radila bez zastoja i proizvodila maksimalne količine vode za piće, a reni bunari i pumpe potiskivali iznad projektovanog kapaciteta, neracionalna potrošnja onemogućila je stabilan pritisak u distributivnom sistemu. Enormni skok nenamenske potrošnje zabeležen je na sremskoj strani grada gde je registrovano više od 40 odsto utrošene pijaće vode u odnosu na uobičajene parametre. Zbog toga tokom prethodne noći sugrađani na bačkoj strani grada u pojedinim periodima nisu imali vodu.

To se pogotovo manifestovalo na rubnim delovima mreže i u gradu na višim spratovima zgrada koje nemaju hidropak – navode u „ Vodovodu“ i dodaju: Prerađena voda u Fabrici vode koja dolazi do krajnjih korisnika, isključivo se koristi za piće, sanitarne potrebe i kuvanje i to svi treba da imamo na umu.

- Ponavljamo da aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Jovan

    24. jun 2021 | 14:48

    Ja u Bg u prigradskom naselju tek oko 23h imam dovoljno vode da se okupam, i jos kad bi uveli restrikcije taman ne mogu ni da se okupam u pola noci

  • Mara

    24. jun 2021 | 18:02

    Mene zanima jedna stvar koliko se to vode potroši kad je tolika podrosnja ja živim ispod Avale I nama isključuju vodu u 8 uvece sinoć je došla u pola jedan kažu punimo bazen i zalivamo baste ja neznam ovde kod mene ulici dali dve kuće imaju bastu elem a Vracar Slavija Dedinje oni nepune bazene hahahaha dali su nijih ikad isključili ja bih samo jedno pitala Vodovod kako bi se oni osecali da nemaju vodu na 50 stepeni sramota živimo u 21 veku a ko da živimo u doba Isusa Hrista katastrofa

  • Živa

    24. jun 2021 | 16:36

    E, pa da se uradi kontrola priključaka za vodu gde je "premošćavan" vodomer za sitne pare od strane izvođača radova, ovo se ne bi dešavalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA