≫ 

U Beogradu i Smederevskoj Palanci oboren pakleni rekord: Više od 100 godina nije bilo ovako vruće

Danas je u Beogradu za 0,2 stepena oboren rekord za jun postavljen 18. juna 1918. godine

  • 34
LETO TEMPERATURA, vrucina, vremenska prognoza, toplotni udar

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Poslednjih nekoliko dana daleko su topliji nego što smo duže vreme imali prilike da osetimo u junu, a danas je oboren temperaturni rekord za šesti mesec u godini star više od 100 godina.

- Maksimalne temperature za ceo dan se mere u 20 sati, ali terminski gledajući, u 16 sati je u Beogradu bilo 38,2 stepena, a u Smederevskoj Palanci 39,5 i tu su oboreni rekordi. U ostalim mestima temperature su se kretale oko 37-38 stepeni - kaže za "Telegraf" meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Danas je u Beogradu za 0,2 stepena oboren rekord za jun postavljen 18. juna 1918. godine.

- Tada je postavljen mesečni rekord. U prvoj polovini prošlog veka bilo je više toplih dana nego u drugoj polovini i u ovom veku. Gledajući dnevne vrednosti za jun, i dalje važe neki od tih rekorda iz prve polovine 20. veka. Toplo vreme je svakako očekivano, samo se tu i tamo obori poneki rekort u temperaturi - dodaje Todorović.

narandžasti meteoalarm

Foto: Printscreen/RHMZ

Zbog veoma toplog vremena, danas je na ulicama prestonice do 10:30 kolabiralo deset osoba.

Prema upozorenju RHMZ, sutra će takođe na području Srbije da bude veoma toplo, "sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 36 do 39, lokalno i do 40 stepeni, a samo će na severozapadu zemlje sutra najviša dnevna temperatura da bude od 32 do 35 stepeni".

Na snazi je i narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme veoma opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv , svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Vrlo je bitno pratiti savete koje daju nadležne službe.

Uprkos veoma visokim temperaturama, u nekim delovima zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom.

Zbog veoma visokih temperatura, lekari upozoravaju da se unosi dovoljna količina vode i svežeg voća i povrća, kako ne bi došlo do kolapsa organizma.

Video: 40 nesavesnih poslodavaca danas je teralo svoje radnike da rade po najvećoj vrućini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    24. jun 2021 | 18:30

    Jos da napomenemo da je subjetivni osecaj bio 41 stepen a nisu smeli da kazu posto bi morali da uvedu vandredno za to nemam komentar

  • 534

    24. jun 2021 | 19:19

    U 13 h u Beogradu je bilo 41 stepen. Tamo gde se temperatura meri ( Košutnjak ) ne živi skoro niko. Tamo gde ljudi žive bilo je 41.

  • 🌺🌸🌼

    24. jun 2021 | 19:21

    U Sopotu,Ralji,i okolnim mestima,su iskljucili vodu... Umesto u 17h,oni su brze,bolje pozurili pa je iskljucili jutros u 09 h... Da li je to humano i normalno na +45 na suncu,u 21.veku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA