Veliko arheološko otkriće kod Varvarina: Pronađeni skeleti iz sedmog ili osmog veka

Radnici naišli na groblje pored već ranije poznate ranohrišćanske crkve na lokalitetu Bedem

  • 0
Kostur

Foto: Shutterstock

Više skeleta za koje se pretpostavlja da potiču iz 7. ili 8. veka otkriveni su prilikom izvođenja radova na izgradnji Moravskog koridora Pojate-Preljina u ataru sela Maskare kod Varvarina, saznaju "Novosti".

Potez gde je su pronađeni ljudski ostaci, verovatno pet lica, čija datost tek treba da se preciznije utvrdi tokom naredne nedelje je zaštićen dok traju istraživanja, koja su sada u rukama Zavoda za zaštitu spomenika u saradnji sa arheolozima Narodnog muzeja Kruševac.

Preciznija datost pronađenih ljudskih ostataka biće poznata najverovatnije sledeće nedelje.

Polazna je pretpostavka da su radnici naišli na groblje pored već ranije poznate ranohrišćanske crkve na lokalitetu Bedem, čiji su temelji nađeni 2008. godine, zbog čega se pretpostavlja da su i ljudski ostaci iz perioda 7. ili 8. veka.

Iako se u Varvarinu već danima govori o pronalasku "ćupa zlata" za otkriće bilo kakvih dragocenosti nema potvrda.

Arheolozi su 2008. godine pronašli na lokalitetu Bedem u Maskaru ostatke petobrodne bazilike i to istražujući ostatke vizantijske tvrđave iz doba cara Justnijana. Ovaj verski objekat je dužine 25 i širine 12 metara. Na istom lokalitetu čije su ranije utrvđene dimenzije 130 sa 130 metara, nađeni su i tragovi starijih civilizacija, a među najstarijim slojevima su oni koji datiraju iz četvrtog milenijuma p.n.e.

Stručnjaci su kroz više projekata prethodnih godina radili rekognisciranje terena i zaštitna istraživanja u sklopu projekta izgradnje Moravskog koridora koji će biti ukupne dužine 112 kilometra, sa tri deonice Pojate-Kruševac(27,83km), Kruševac-Adrani (53,88km), Adrani-Preljina (30,66 km), povezivaće Rasinski, Raški i Moravički okrug, odnosno gradove Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Varvarin, Ćićevac i Kruševac.

Radovi na izgradnji najmodernijeg auto-puta u Srbiji intezivirani su na prvoj deonici gde se iz pravca Pojata do Kruševca izvode gotovo na svakom kilometru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA