Ružić: Ove godine bez zloupotreba na završnom ispitu, nema opravdanja za zlostavljanje u Petnici

- Moja obaveza kao roditelja je da učinim sve što mogu da se zaštitim svako dete i žao mi je, pre svega, da ijedno dete pati zbog nekog pojedinca koji sebi dozvoli ovakve gnusne stvari - podvlači Ružić i naglašava da je jednako strašno što je neko odlučio da uništi dokaze kojima treba doći konačno do pravde

  • 0
Peta ekonomska škola Beograd, renoviranje, rekonstrukcija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da ove godine, prvi put posle dugo vremena, nije bilo većih zloupotreba i curenja informacija. Ružić je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji završnog ispita.

- Zaista sam ponosan kako ste profesionalno i posvećeno pristupili procesu završnog ispita i odradili bez većih propusta. Uspeli smo zajedničkim snagama i s istim ciljem da obezbedimo svima koji su polagali fer i jednake uslove, bezbednost i potrebnu podršku - istakao je Ružić u pismu zahvalnosti.

On je naveo da bez obzira na ogroman uspeh i iz ovogodišnjih završnih ispita možemo da naučimo neke lekcije.

- Budite slobodni da ovo iskustvo pretvorite i u sugestije koje možemo zajedno da razmotrimo i da sledeće godine budemo još bolji. Još jednom vam se svima zahvaljujem i želim vam lično zdravlje i zaslužen odmor - navodi se u pismu.

Ministar Ružić pismo zahvalnosti uputio je: članovima Republičke upisne komisije i Podkomsije za sprovođenje završnog ispita, načelnicima školskih uprava, predsedniku okružne upisne komisije, direktoru škole, supervizoru završnog ispita, dežurnom nastavniku, pregledaču, prosvetnim savetnicima, savetnicima-spoljnim saradnicima, republičkim i gradskim inspektorima, koordinatorima i angažovanima u skening centru, nenastavnom osoblju, ministru i zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, direktoru i zaposlenima u JP "Pošta Srbije", direktoru i zaposlenima u Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu, dekanu i angažovanima na Fakultetu organizacionih nauka, direktoru i zaposlenima u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, direktoru i zaposlenima u Zavodu za unapređivanju obrazovanja i vaspitanja, predsednici Vlade i saradnicima u Kabinetu i najbližim saradnicima u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ružić: Svaki vid zlostavljanja je za osudu

- Nema opravdanja ni za zlostavljanje, ni za zataškivanje ovakvih informacija - rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić povodom slučaja zlostavljanja polaznica u IS Petnica. Ministar napominje da Ministarstvo nema bilo kakvu ulogu u radu Petnice, s obzirom da je u pitanju samostalna organizacija, odnosno udruženje građana, na koje se odnosi drugi propisi, ali kako navodi „u slučaju zlostavljanja dece svi u društvu je imamo“.

- Moja obaveza kao roditelja je da učinim sve što mogu da se zaštitim svako dete i žao mi je, pre svega, da ijedno dete pati zbog nekog pojedinca koji sebi dozvoli ovakve gnusne stvari - podvlači ministar i naglašava da je jednako strašno što je neko odlučio da uništi dokaze kojima treba doći konačno do pravde.

Povodom izjave Zaštitnika građana da će se ispitati i uloga Ministarstva na ovu temu, Ružić ističe da je ovo prilika da upozna sve, pa i Zaštitnika građana, da institucionalna veza između Ministarstva i Petnice ne postoji.

- Ministarstvo nije u ulozi da upućuje decu u Petnicu, niti je uključeno u taj proces - kaže on i dodaje da Petnica kao udruženje građana ne podleže pravnim aktima koje važe za vaspitno-obrazovne ustanove.

To ne znači, prema njegovim rečima, da Ministarstvo i on lično ne podržava rad IS Petnica i sve što je osmišljeno tamo da se ponudi deci kao vid dodatnog obrazovanja, posebno zainteresovanima za nauku i istraživanje.

- Međutim, lično se nadam, kao i svi građani Srbije da će se istraga izvrštiti do kraja što pre i da će odgovorni biti sankcionisani jer je to interes našeg društva, a i jedini put i način da Petnica ne doživi reputacioni debakl već katarzu i da nastavi da stvara vrhunske naučnike i istraživače - zaključuje Ružić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA