≫ 

Grad veličine jajeta u Ivanjici, nevreme u Kraljevu i Blacu: "Ne pamtimo da je ovako padalo sa neba"

Ispaljeno oko 100 raketa samo u Ivanjici

  • 30

Video: Narod ne pamti da se ovo ikad desilo: Grad veličine jajeta padao u Ivanjici, lopatama ga čistili

Jako nevreme protutnjalo je kroz ivanjički kraj, grad je pogodio sedam mesnih zajednica. Najveća šteta pričinjena je u malinjacima, ali i na oranicama i njivama.

- Ovde kod nas padao je redak, ali izrazito krupan grad. Skoro veličine jajeta i teniske loptice, gde god je udarilo maksimalno je oštetilo plodove. Ne pamtimo da je nekad ovako nešto padalo sa neba, a nevreme je potrajalo oko dvadesetak minuta - izjavio jeza RINU Ivan Stišović iz sela Katići.

U ostalim selima, padao je sitniji ali dosta intenzivniji grad, tako da je na usevima pričinjena veća materijalna šteta.

- Maline su poprilično uništene, a u fazi smo berbe. Kako će proteći do kraja sezone u ovim našim fabrikama pod otvorenim nebom nikad se ne zna -  kaže Rade Ćirović.

Prema prvim informacijama sa terena, protivgradni strelci su dejstvovali sa svojih pozicija.

- Ispaljeno je oko 100 raketa i strelci su upeli da razbiju gradonosne oblake, na taj način pričinjena je znatno manja materijalna šteta. Još uvek nemamo prijave građana da bi znali kolika je tačno šteta na zasadima voća, ali i ukoliko je ima na putnoj infrastrukturi - izjavio je za RINU Momčilo Mitrović.

Nevreme u Kraljevu i Blacu

Snažno nevreme pogodilo je danas kraljevački kraj i pojedine delove opštine Blace.

Oko 15.30 Studenicu kod Kraljeva pogodilo je nevreme a za deset minuta padao je grad koji je, po rečima predsednika Mesne zajednice Studenica Dragana Jevremovića, bio i veličine oraha, preneli su mediji.

Za sada se samo pretpostavlja da ima štete u malinjacima i baštama.

U radarskom centru Bešnjaja RHMZ-a rekli su da je jak gradonosni oblak nastao zapadno od Ivanjice i stalno se regenerisao, prenosi RTS.

Grad je, prema izveštajima zahvatio Mlanču, Studenicu, Ušće i Međurečje.

Nevreme je pogodilo pojedine delove opštine Blace. Kroz jaku kišu, padao je i redak grad veličine teniske loptice ili jajeta, a veću štetu sprečili su strelci protivgradne zaštite, koji su ispalili oko 40 raketa.

Za sada nema informacija o većoj šteti na usevima ili objektima, dok su oštećenja moguća na vozilima, koje su vlasnici štitili tepisima i ceradama.

Hitno upozorenje za 3 okruga

Na području Zlatiborskog, Raškog i Rasinskog okruga jaka konvektivna oblačnost uslovlјavala je intenzivne plјuskove sa grmlјavinom, grad i olujni vetar u periodu od 16 do 17h.

Upozorenje na veoma visoke temperature u utorak i sredu

U utorak (29. 06.) i sredu (30.06.) na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 °C.

Video: Jako nevreme u Novoj Varoši: Padao grad veličine oraha, procenjuje se šteta na usevima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    26. jun 2021 | 16:43

    Priroda uzvraca udarac... Gledam pre neki dan u Austriji grad velicine tenske loptice , u Ceskoj tornado cetvrte kategorije ... Strasno..

  • Ljuljmiljulj i

    26. jun 2021 | 16:56

    Tek će da gruva

  • WWW

    26. jun 2021 | 17:57

    Pa zar ekonomski tigar nema odbranu od grada....????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA