≫ 

Kon: Delta soj korona virusa će pokriti ceo svet, to je samo pitanje trenutka

Kon je naglasio da nas postojeće vakcine štite i od novih sojeva, ali i da se delta soj širi brže za 40 do 60 odsto

  • 42

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je, gostujući za RTS, da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj korona virusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira, da će pokriti čitav svet i da je to samo pitanje trenutka.

- Vrlo je bitno da li će u većim klasterima, grupama, taj virus ući u zemlju ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče mogućnosti njegovog širenja. Imamo relativno solidnu situaciju, u smislu da imamo vakcinisanosti dosta, ali imala je i Britanija, ima je i Izrael, pa je od sredine juna do sada udesetostručio novozaražene - kazao je Kon.

Naglasio je da prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko imamo osetljivih ljudi, a ukoliko se poštuju mere, stvaraju se barijere za virus čime se onemogućuje brz prenos.

- Moramo da kažemo da nismo još na potpuno sigurnom, ne možemo da kažemo da je sigurna situacija ili uobičajena. Još uvek je virus tu među nama. Posebno u Beogradu, poslednja četiri dana to je opet na nekom blagom ili na stagnaciji, ne pada više iz dana u dan - rekao je Kon.

Dodao je da treba voditi računa o okupljanjima i frekvenciji kontakata.

- Sada, kad je letnje vreme, ulazimo u zatvoreni prostor da bismo se rashladili i tu imamo više kontakata, kao zimi što ulazimo u zatvorene prostore da bismo se zagrejali - istakao je Kon.

Govoreći o bržem širenju delta soja koronavirusa, Kon je naveo da se spominje brže prenošenje za 40 do 60 odsto.

- Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog zaraženog na drugog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili to njegovo prenošenje - objasnio je Kon.

Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u poslednjih pet dana povećava i broj umrlih.

- Otprilike neke četiri nedelje kasni to povećanje smrtnosti ili smanjenje, zavisi kakva je situacija, mi ne možemo sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji. U svakom slučaju, pominje se, vrlo često govore da se radi o soju koji više liči na grip i daje relativno blaže oboljenje, ali su još uvek to samo preliminarni utisci - rekao je Kon.

Naglasio je da nas postojeće vakcine štite i od novih sojeva.

- Upravo je to jedini izlaz iz ove situacije i ne znam baš da biram reči kako da se prenese to našem stanovništvu, da sada sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi - istakao je Kon.

Posavetovao je sve koji nisu vakcinisani da ne idu na takva okupljanja.

- Zato što je u Velikoj Britaniji odnos onih koji su vakcinisani i onih koji nisu je 1:25. Kod nas vam je trenutno situacija da imate sada, poslednji podatak u Batajnici, nijedan koji leži tamo nije vakcinisan. Prema tome, toliko su snažni podaci o tome kakvu zaštitu daje vakcina da ne treba više o tome mnogo pričati. Treba samo uveriti ljude, pogotovo mlade, da treba da se vakcinišu - kazao je Kon.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji, Kon je rekao da se nivo aktivnosti virusa stabilizuje sve više i više, ali i da ne možemo da živimo van sveta i da ne razmišljamo da se delta soj pojavljuje.

Dodao je da ne se ne može reći da je situacija vanredna, ni da je situacija nepovoljna, već da je situacija nesigurna.

- Ako se budemo vakcinisali do 70 posto, moći ćemo bez obzira na svu situaciju u svetu da budemo potpuno mirni na jesen - istakao je Kon.

Video: Kon: Ispada da ono što je radila država i čitavo društvo, nekome ne znači baš ništa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    28. jun 2021 | 09:59

    Nemoj da lazete gradjane,virus mutira i siri se brze ali je duplo slabiji,svaki novi virus corona je slabiji i slabiji

  • Don

    28. jun 2021 | 09:59

    Pusti nas da zivimo majstore, ne kljucaj nam mozak vise. Jel si realan?

  • Mihajlo

    28. jun 2021 | 10:24

    U Portugaliji je sud potvrdio da je od 17.000 umrlih koliko je zvanicno potvrdjeno da je umrlo od korone, samo 0.9% zaista umrlo od korone, ostali su samo imali pozitivan test a umrli su iz raznoraznih drugih razloga i drugih bolesti. Generalno svi slede pravilo koje im je nametnuto. Svi koji umru i imaju pozitivan PCR test u poslednjih 28 dana, se vode kao umrli od korone. Znaci, srcani udar, mozdani udar, pao sa merdevina, nema veze, ako je bio pozitivan u poslednjih 28 dana, umro je od korone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA