≫ 

Oko 200.000 kuća u Srbiji je napušteno: Četvrtina sela je u fazi nestajanja

Planka Tanasković iz Cikota kaže da u selu nemaju ni prodavnicu, ni crkvu, a u školu ide dvoje dece

  • 4
Selo Foto-ilustracija: Pixabay

Oko 200.000 kuća u selima u Srbiji je napušteno. Od oko 4.700 sela koliko ih ima u našoj zemlji, četvrtina je u fazi nestajanja jer imaju po manje od 50 stanovnika, koji u proseku imaju više od 70 godina. U mnogima nema ni ambulante, ni škole, pa čak ni prodavnice.

Igor Stoiljković, predsednik Mesne zajednice Predejane kaže da su sela opustela. Na putu od Predejana ka Crnoj Travi je selo Crveni Breg gde trenutno ima sedam stanovnika, selo Mrkavica ima jednog stanovnika, piše RTS.

- Nekada, 50-tih godina prošlog veka, u tim selima je živelo preko 200 ljudi. Otvaranje zatvorenih kuća bi jako značilo. Za normalan život u tim selima je neophodan put - smatra Stoiljković.

Planka Tanasković iz Cikota kaže da u selu nemaju ni prodavnicu, ni crkvu, a u školu ide dvoje dece.

- Dve kuće iza nas se prodaju, volela bih da tu dođe neki normalan narod, jer tu danima niko ne prolazi. Iza mene je igralište i kad prođu deca tu kroz dvorište, ja kao da je prošlo ne znam šta. Jer nemate nikoga, mnogo je strašno - naglašava Planka.

Od 28. juna pa do 1. novembra, ili dok ne potroši 500 miliona dinara, država će davati novac mladima koji hoće da kupe kuću na selu.

Najviše mogu da dobiju milion i dvesta hiljada dinara, što je i maksimalna dozvoljena cena za kuće.

A ima ih širom zemlje i za znatno manje novca.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hvala na

    28. jun 2021 | 10:48

    Najboljoj politici u istoriji srbije.

  • DARKO 100%

    28. jun 2021 | 10:48

    Kad se unisti prirodna izvorna matica naseg postojanja ,onda sledi unistenje neprirodnog urbanog betonskog inzinjeringa,jos se ima vremena da se isprave stvari i postave onako kako treba na svoje mesto,ako bude pameti i razuma bice sigurno dobro ako nebude bice sto mora biti stihijsko samounistenje

  • Milorad

    28. jun 2021 | 12:40

    200.000 napustenih domacinstava, 200.000 devojaka 40-es i preko 40-es godina starosti, to je preko milion manje populacije, realno nadrljali smo ga debelo, polako ali kulturno propadamo, ali Srbi o tem ne razmisljaju, oni razmisljaju o drugim stvarima, o stvarima koje ne vrede nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA