≫ 

Sramni prizori na Gazimestanu: Policija pretresa monahinju, uhapšena 1 osoba, oduzeta srpska zastava

Kosovska policija prethodno je blokirala glavni put u Gračanici

Takozvana Kosovska policija uhapsila je jednog muškarca Gazimestanu gde Srbi obeležavaju Vidovdan, i to nakon što se pobunio jer je kosovska policija pretresala monahinju. Zaplenjena je i srpska zastava, piše Kosovo online.

Mladić je, kako prenose prigovorio policiji da nije u redu to što rade jer je u pitanju monahinja, nakon čega su specijalci kosovske policije priveli mladića iz Podgorice. Mladić je potom sproveden u pravcu Prištine.

Gazimestan, hapšenje Foto: Kosovo online

Kosovska policija prethodno je blokirala glavni put u Gračanici, a proverava i sve osobe koje ulaze u dvorište memorijalnog kompleksa na Gazimestanu, gde se više desetina Srba sa Kosova i Metohije okupilo kako bi proslavili Vidovdan, javlja Koha ditore.

Kosova pres prenosi da su članovi kosovske policije na ulazu u Gazimestan zaplenili majice pojedinih srpskih mladića, koje su smatrali provokativnim i na koje gledaju, kako se navodi, kao na "podsticanje na mržnju".

Kako navodi Koha ditore, kosovska policija, snage KFOR-a i pripadnici UNMIK-a "vode računa o njihovoj bezbednosti i poštovanju reda na Gazimestanu".

Policija je prethodno blokirala glavni put u Gračanici, primoravši građane da koriste druge puteve, što je dovelo do toga da se stvore velike kolone vozila.

Patrijarh uoči opela: Ako izgubimo svoj koren, gubimo sve

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije stigao je u crkvu Lazaricu u Kruševcu, gde će služiti svetu arhijerejsku liturgiju. Patrijarha je u porti crkve dočekao veliki broj vernika i sveštenstvo.

Sa građanima i vernicima u crkvu su sa patrijarhom došli gradonačelnika Kruševca Jasmina Palurović, direktor BIA Bratislav Gašić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, direktor Uprave za dijasporu Arno Gujon i drugi zvaničnici.

Patrijarh je prethodno boravio na Gazimestanu, gde je služio pomen kosovskim junacima, vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske.

Prethodno je u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

Neposredno pre početka opela na Gazimestanu, obratio se okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima i poručio im da, "ako izgubimo svoj koren i svoj duhovni identitet, onda gubimo sve".

- Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve - kazao je patrijarh i podsetio da je simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom, bila odbrana identiteta.

- To je novozavetna bitka, za nas je kosovski zavet novi zavet, ili kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, hristovski način - prenosi portal Kos sev.

Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelji te jevanđeljske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate - ljubav prema bogu svim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima ko god da su oni kao prema samome sebi.

- A ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu - naglasio je patrijarh i dodao da, ako smo autentični i pravi Srbi, nećemo imati problem sa bilo kim, prenosi Tanjug.

Patrijarh Porfirije stigao je na Gazimestan u pratnji više arhijereja, među kojima su vladika Teodosije i mitropolit Joanikije i istakao da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše, već da uputi "koordinate ljubavi".

Patrijarh Porfirije u Gračanici, Gračanica Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ VLADIMIR ZARKOVIC

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

- Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom - rekao je patrijarh tokom liturgije služene povodom Vidovdana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Славољуб

    28. jun 2021 | 13:13

    Шиптари још једном доказују да се према Србима опходе као немачки нацисти према Јеврејима!

  • Mile

    28. jun 2021 | 15:57

    Šiptarski teroristi za svaki Vidovdan otimaju srpske zastave i vrše represiju nad narodom. Zamislite da srpska policija ovako teroriše šiptare? To im sve dozvoljavaju Nato gazde. Doćiće vam sudnji dan. Pu

  • Zis

    28. jun 2021 | 16:23

    E tako je to kad nismo znali to sve da sravnimo sa zemljom,i onako su svi šiptari pobegli u Albaniju trebalo je sve tabnjihova sela porušiti do temelja da nemaju gde da se vrate ,ovako mrka kapa ,predsednik ide linijom manjeg otpora glumi Tita ,nema od toga ništa,šiptari prelaze našu granicu bez ikakvih problema a mi ? Iživljavaju se nad srbima ,ruše groblja ,ruše crkve i mi ćutimo i sve to gledamao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA