Patrijarh Porfirije služio opelo kosovskim junacima: Crkva obeležila Vidovdan na Gazimestanu

Opelo služili još mitropolit Joanikije, vladika Teodosije i još nekoliko arhiepiskopa

  • 1
Patrijarh Porfirije Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije poručili su danas na Gazimestanu da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak očevini.

Patrijarh i mitropolit su danas obeležili Vidovdan na Kosovu i Metohiji, a proslava nacionalnog praznika počela je liturgijom u manastiru Gračanica koju je služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitroplolita Joanikija, vladike Teodosija i još nekoliko arhiepiskopa.

Nakon liturgije u manastiru, patrijarh i arhijereji služili su opelo stradalima u Kosovskom boju 1389. godine na Gazimestanu, a neposredno pre početka opela, patrijarh je obraćajući se okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima poručio da ukoliko srpski narod izgubi svoj koren i svoj duhovni identitet, onda će izgubiti sve.

- U tom slučaju možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve - kazao je patrijarh.

Ukazao je i da je vojska cara Lazara u boj sa Osmanskim carstvom bila zbog odbrane identiteta.

- To je novozavetna bitka, za nas je kosovski zavet novi zavet ili kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, Hristovski način - naveo je patrijarh.

Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelji te jevanđeljske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate - ljubav prema Bogu svim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima ko god da su oni, kao prema samome sebi.

- A ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu - naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, autentični i pravi Srbi neće imati problem sa bilo kim.

Jedna od poruka patrijarha Porfirija bila je i da svaki put kada Srbi dolaze na Kosovo i Metohiju dubinski znaju i osećaju da su se vratili u svoj dom.

- Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom - rekao je patrijarh, prenosi Tanjug.

Mitropolit Joanikije: Kosovska žrtva ugrađena u temelje srpske istorije

Mitropolit Joanikije je naglasio da je kosovska žrtva ugrađena u temelje srpske istorije, kao i da je ostala glavna tema srpske novozavetne misli, književnosti i umetnosti.

Kako je dodao, iz tog razloga kosovski zavet predstavlja temelj slobode i stvaranja srpskog naroda.

- Kosovska žrtva je i dan danas izvor našega nadahnuća, izvor vode žive, duha svetoga, jer nas Gospod miluje zbog svetoga kneza Lazara i kosovskih junaka i svih onih koji su njihovim putem išli i živote svoje polagali i glave davali za veru i za svoju otadžbinu - kazao je mitropolit u svojoj besedi.

- Svako ko je sabran u zajednici i u sećanju iznova obnavlja kosovski zavet. Zato je hrišćanska misija da širi ljubav i zajedništvo - poručio je mitropolit.

Ukazao je na to da prvo ne bi trebalo da se delimo u svojim kućama, već da je potrebno da se mirimo i prevazilazimo nesporazume.

- Potrebno je da se objedinimo, nađemo snage da idemo dalje jer je naša snaga u jedinstvu, a ne u svađama i u razdoru - naglasio je mitropolit.

Kako je naveo, srpski narod ma gde išao i gde god se nalazio, kada dođe na Kosovo i Metohiju, oseća da je svoj na svome rođenom ognjištu.

- To nije osećanje ni mržnje, ni pakosti, niti osvete, niti bilo čega drugoga, nego osećanje ljubavi i plemenitosti - naveo je mitropolit Joanikije.

Video: Beseda Mitropolita crngorskog-primorskog Joanikija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA