Milena završila Pravni fakultet sa ocenom 10, polagala unapred, slika, piše: Mnoge stvari su trpele

Milena je osnovne akademske studije upisala u oktobru 2016. godine, a završila u junskom ispitnom roku 2020. godine sa prosečnom ocenom 10, kako kaže, nakon kratke letnje pauze, na jesen iste godine, vratila se svom fakultetu i upisala master akademske studije

Milena Momčilov Foto: Privatna arhiva

U velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca najboljim studentima u Srbiji pre nekoliko dana uručene su stipendije "Dositeja". Među nagrađenima bila je i Negotinka Milena Momčilov. Ona je završila Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 10 i jedna je od najboljih među najboljima kojima su uručene stipendije u organizaciji Fonda za mlade talente.

Milena je osnovne akademske studije upisala u oktobru 2016. godine, a završila u junskom ispitnom roku 2020. godine sa prosečnom ocenom 10. Kako kaže, nakon kratke letnje pauze, na jesen iste godine, vratila se svom fakultetu i upisala master akademske studije.

- Razlog tome jeste želja za dodatnim usavršavanjem i sticanjem dodatnih saznanja metodom detaljnog istraživanja oblasti prava koja me je tokom osnovnih studija posedno zaintrigirala, a to je oblast Trgovinskog prava, a naročito oblast bankarskog poslovanja - kaže Milena za Telegraf.rs. - Ono što me je primarno motivisalo da upišem Pravni fakultet bila je moja sestra, Ivana, koja je takođe diplomirani pravnik i zaljubljenik u pravo. Slušajući sestru, koja mi je svakodnevno i sa velikom ljubavlju govorila o pravu i lepoti pravne nauke, još kao srednjoškolka upoznala sam se sa mnogim postulatima na kojima pravo treba da počiva. Polako, ali sigurno, ta ljubav i interesovanje za pravo prešla je i na mene, te sam u jednom momentu osvestila činjenicu da će Pravni fakultet biti i moj izbor - navodi ona.

Na pitanje da li se i koliko odricala da bi bila tako uspešan student, Milena kaže da bi slagala kada bi rekla da odricanja nije bilo i da je "sve stvar dobre organizacije".

- Želela sam da studijama pristupim ozbiljno i da šansu koja mi je ukazana iskoristim na pravi način. Zbog takve odluke, moram priznati da su mnoge stvari morale da trpe. Naravno, trudila sam se da nađem slobodno vreme za druženje sa porodicom i prijateljima, ali, prosto, u nekim trenucima to nije bilo moguće. Kako nisam iz Beograda, bilo je situacija kada sam mnoga dešavanja u svom gradu morala da propustim jer je, na primer, baš tada ispitni rok bio u jeku. Više slobodnog vremena nalazila sam preko leta, te sam nastojala da što više ispita položim do juna, kako bih tokom leta mogla više da se posvetim nekim drugim stvarima i kako bih "napunila baterije" za narednu godinu - kaže Milena.

Porodica, prijatelji i slikarstvo

Slobodno vreme Milena se trudi da provodi dosta vremena sa porodicom i prijateljima, da se druži, da im nadoknadi ono što im je, donekle, uskraćivala.

- Pored toga, volim da slikam. Uvek se trudim da nađem vreme koje ću posvetiti umetnosti i slikarstvu, budući da me to dosta smiruje, inspiriše i čini produktivnijom i motivisanijom. Isto tako, slobodno vreme volim da provodim pišući tekstove na različite teme, za svoju dušu. Pisanje je takođe nešto u čemu nalazim spokoj, a verujem da će mi biti od koristi i u eventualnoj akademskoj karijeri - kaže nam ona.

Što se tiče težine samog studiranja prava, prema Mileninim rečima, sve je stvar subjektivnog doživljaja. Generalno, Pravni fakultet zahteva da mu se pristupi na adekvatan način, smatra Milena, da se pre svega uoče i razumeju ideje na kojima pravo počiva, kao i smisao same regulative.

- Smatram da je to nužna pretpostavka za učenje sa razumevanjem i bez preteranih opterećenja i poteškoća. Fokus prilikom učenja, koncentracija i kontinuitet, takođe, smatram da predstavljaju znatno olakšavajuće okolnosti. Eto, možda mali savet za mlađe kolege. Što se mene lično tiče, mogu reći da sam se trudila da se dobro organizujem kako bih sebi što više olakšala. Jednom prilikom sam, kada sam imala malo više "lufta", odlučila da unapred pripremim i polažem ispit iz naredne godine, te da tako olakšam sebi - navodi Milena.

Veruje, kaže, da svaki student ima neke poteškoće i probleme tokom studija, pa tako i ona.

- Pravo je široko more, pa je prosto nemoguće da nam sve oblasti podjednako dobro legnu. Konkretno, kada je reč o meni, uvek mi je bilo teže da spremam javnopravne predmete, na primer krivično pravo, za razliku od privatnopravnih, koji su me uvek više zanimali, što, u krajnjoj liniji, potvrđuje i moj izbor modula na masteru. Međutim, uz asistenciju sjajnih profesora koji rade na Pravnom fakultetu i koji nesebično dele sa nama svoja bogata znanja, kako iz teorije, tako i iz prakse, sve se to da prebroditi - navodi Milena Momčilov.

Doktorske studije i predavanje na Pravnom

Kad su u pitanju njeni dalji planovi, želja joj je, kaže, da upiše doktorske studije i da se u budućnosti bavi naučno-istraživačkim radim.

- Volela bih da radim na svom fakultetu kao predavač i da znanja koja sam stekla i koja ću nadalje produbiti i upotpuniti na postdiplomskim studijama nesebično prenesem na generacije koje dolaze.

Zbog stipendije "Dositeja" koju je dobila, oseća, se kaže, jako ponosno.

- Prvenstveno, drago mi je što se uspeh i trud prepoznaju i cene. Drago mi je što sam na potpisivanju ugovora o stipendiranju imala priliku da upoznam divne, mlade i kvalitetne ljude sa različitih fakulteta. Razmenjivali smo iskustva, ideje, ambicije i zaista smo se lepo proveli. Izuzetno mi je velika čast što sam se na istom mestu našla sa mnoštvom uspešnih i cenjenih ljudi, sa ministrima, brojnim umetnicima i, naravno, sa predsednikom Republike Srbije koji nam je lično dodelio plakete i čestitao postignuti uspeh. Sve je to, kao i mesto gde se svečanost održala, podiglo celokupan događaj na još viši nivo i učinilo me je još ponosnijom. Zahvalila bih se, stoga, celoj organizaciji, na čelu sa Vladom Republike Srbije, te ovom prilikom obećavam da ću se maksimalno truditi da opravdam ukazano poverenje i svojstvo dobitnice ove prestižne stipendije - zaključuje Milena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    4. jul 2021 | 09:26

    Tako mlada a vec silikonske usne

  • Др

    4. jul 2021 | 08:30

    Значи, он више није најбољи студент правног факултета!???

  • Knindza

    4. jul 2021 | 10:34

    Dajte narodu golu guzicu Stanije Dobrojevic, dajte im Ša, Vuka Moba, Baku praseta, ne bacajte bisere pred svinje jer ne zna svinja sta bi sa njim. Sram vas bilo za sve negativne komentare, pravni fakultet Univerziteta u Beogradu nikada nije bio "predskolsko" a ovim sto kukaju da nema limara i molera, odresite kesu pa cete ih naci, ima ih dovoljno, nema ih za dzabe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA