≫ 

Troje dece sa Radana pešači i po 10 km do škole: Žive u trošnoj kući bez kupatila sa 9.000 dinara

Dotrajali dom petočlane porodice Rašković udaljen je od Kuršumlije više od 40 kilometara, a fasada stare kuće samo što se ne sruši

  • 54
Porodica Rašković, Radan planina, Kuršumlija Foto: Dejan Marković Milošević

Dečak Dušan Rašković (12) i njegove mlađe sestre Lutka (12) i Aleksandra (10), rođeni su na Radan planini, i nažalost, nemaju bezbrižno detinjstvo kao njihovi vršnjaci. Ovi skromni mališani žive u selu Svinjište, udaljenom više od 40 kilometara od Kuršumlije, koja im je najbliži grad, a mesečna primanja porodice Rašković iznose 9.100 dinara.

Da bi stigli do škole, najpre moraju da pešače 5 kilometara do puta gde ih čeka organizovani prevoz, za koji je morao da se izbori njihov otac Zoran. Drugačije... deca porodice Rašković ni do škole ne bi mogla da stignu jer linijskog prevoza nema. Škola je od njihove kuće udaljena 25 kilometara, a Dušan, Lutka i Aleksandra čak se ni na to ne žale. "Navikli su, tu su rođeni", kako kaže njihov tata.

I uprkos svim poteškoćama koje imaju kako bi uopšte stigli na časove na vreme, ova deca odlični su đaci.

Zoran Rašković, glava ove porodice, kaže za Telegraf.rs da njegova deca ne mogu da imaju luksuz, niti sve ono na šta su njihovi vršnjaci navikli. Ivana, Zoranova supruga i majka troje dece, ne radi, jer posla - nema.

- Ovo je siromašan kraj, a ona nije završila neke škole. Ipak, bez obzira na to, ne može da nađe nikakav posao. Po struci sam fasader, ali za mene ovde takvog posla nema. Idem u nadnicu, sakupljam pečurke, imam nešto malo stoke, pa od toga živimo - priča Rašković.

Kako kaže, zbog zemlje koju ima, nema prava na socijalnu pomoć.

- Problem je što je ta zemlja 7. i 8. kategorije, od nje nemam nikakvih prihoda, ali zbog toga nemamo prava na pomoć, osim na dečiji dodatak koji iznosi 9.100 dinara mesečno - objašnjava Zoran.

Njihova kuća, koju je vreme uzelo pod svoje, oronula je, a stara fasada samo što se ne sruši. Raškovići imaju dve prostorije neuslovne za život, a njihov dom pravljen je čak pre Drugog svetskog rata.

U domu nemaju ni kupatilo, a kućni aparati, poput frižidera i zamrzivača, već su dotrajali. Staru kuću potrebno je potpuno renovirati, od poda, do plafona, što Zoran ne može sam.

Ukoliko želite da pomognete porodici Rašković, to možete učiniti uplatom na račun Fondacije Narodni gvozdeni puk - dinarski: 340 - 11029458 - 02, devizni: 340 - 10107926 - 98, ili pozvati Dejana Markovića na broj telefona 061/1714-045 za više informacija.

Video: U kući bez krova živi 15 dece i četvoro odraslih: Ovo naselje nekada su zvali resnički Černobilj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    13. jul 2021 | 21:23

    Zasto ne napuste taj kraj da se deca ne muce Ja BiH im ustupila kucu okolina Paracina Tata bi imao posla puno kao fasader a deci je skola blizu Ako Zele neka se jave

  • Alex

    13. jul 2021 | 19:29

    Ne bi me iznenadilo da im uzmu decu, daju hraniteljskoj porodici i onda njima daju novac za njihovo izdržavanje. Tuga.

  • Mrki

    13. jul 2021 | 19:23

    Predsedniče eee , ajmooo ... " Za našu decu !!! " ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA