≫ 

Mija, junak sa Košara, konačno dobio novi dom: "Pomogao je narod, sreća vam pevala"

Prikupljen je novac i u aprilu je počela izgradnja kuće, na svega stotinak metara od one gde je Mija živeo

  • 32
Mija Đidić junak sa Košara iz sela Milentija Foto: Privatna arhiva

Mija Đidić, junak sa Košara iz sela Milentija kod Brusa, koji je živeo u teškim uslovima, a o kome je Telegraf.rs već pisao, dobio je u nedelju novi dom.

U pomoć zaboravljenom heroju, koji je na karauli Košare proveo četiri meseca, prvi su pritekli njegovi ratni drugovi, koji su krajem marta organizovali akciju prikupljanja pomoći. 

Prikupljen je novac i u aprilu je počela izgradnja kuće, na svega stotinak metara od one gde je Mija živeo, na temeljima koji su davno urušeni, ali zbog loše situacije kuća nije bila sagrađena.

Opština Brus angažovala je zaposlene u JKP-u za neophodne građevinske radove, donirala određenu količinu novca, obezbedila građevinske dozvole i priključke, uredila prilazni put do kuće.

Mija kaže da je izuzetno srećan zbog nove kuće, nameštaja i kućnih aparata u njemu.

- Uz pomoć dobrih ljudi sve smo završili, voleo bih da i drugi koji su u situaciji kao ja budu pomognuti. Pomogao je narod, sreća vam pevala - poručuje Mija.

Izgradnja kuća koštala je oko dva miliona dinara.

Mija je teško oboleo, ima posttraumatski stresni sindrom. Vreme je provodio u trošnoj kući, sa majkom, koja je bolesna od karcinoma, u uslovima nedostojnih čoveka u 21. veku. Jedini prihod koje njih dvoje imaju je socijalna pomoć i minimalna poljoprivredna penzija, sve skupa oko 15.000 dinara.

Mija je 1998. godine, otišao na odsluženje vojnog roka, na Kosovo i Metohiju. Na Košarama je proveo tri meseca. Bio je pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Na pomen svoje jedinice Mija se ozari kao dete. Kaže da i danas ima strahove.

Siniša Jevtić, veteran sa Košara i jedan od pokretača akcije pomoći Miji, zahvaljuje svim donatorima.

- Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli. Ovako kako se opština Barus uključila u akciju, trebalo bi svaka lokalana samouprava da pomogne barem po jdnog saborca. Mnogima još treba pomoći,mnogo je braće u teškoj situacijii - ukazuje Jevtić.

Medicinska dokumentacija o Mijinoj bolesti je prikupljena, u proceduri je, čekaju se izveštaje lekarskih komisija, kako bi ovaj heroj sa Košara ostvario pravo na tuđu negu i pomoć i druga primanja.

Video: Bili smo kod Sneže koja je spavala sa pacovima: Dobila je novu sobu i kupatilo

(S. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Нишлија

    18. jul 2021 | 20:23

    Браво свима који су помогли

  • Ivanka

    18. jul 2021 | 20:33

    Neka je sa srecom nova kuca i useljenje ,da ste zivi i zdravi i Mija i mama .U zdravlje .

  • Moravac

    18. jul 2021 | 20:28

    Bravo za organizatore ali trebala je drzava pre svih da to uradi zato je to primer za ostale borce da se obezbede jos jednom bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA