Tužilaštvo najavljuje krivične prijave zbog trovanja ribe u Kolubari: Strašan ekološki udar

- U najskorijem roku biće podneta krivična prijava protiv zagađivača, zbog osnova sumnje da je učinjeno krivično Zagađenje životne sredine - rečeno je Telegrafu iz tužilaštva

  • 9
Pomor mrtva uginula riba Foto-ilustracija: Shutterstock

Još jedan u nizu strašnih ataka na životnu sredinu dogodio se prošlog vikenda u reci Kolubari, nizvodno od sela Divci prema Slovcu kod Valjeva, kada je potrovana velika količina ribe.

Prema prvim procenama, uginulo je više stotina kilograma ribe, koju su meštani vadili iz reke na tlo. Ko je i kako izazvao ovaj ekocid, još se utvrđuje.

O svemu su obavešteni i nadležni, a iz Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici za Telegraf.rs kažu da su obezbeđeni dokazi potrebni za nesmetano vođenje predistražnog postupka.

- Izvršen je uviđaj na licu mesta, kako na delu otpuštanja otpadne vode, tako i na području gde se nalazi uginula riba. Na lice mesta je izašao vodoprivredni inspektor, ekološka inspekcija, uzeti su uzorci radi utvrđivanja hemijskog sastava vode, a biće izvršene i potrebne analize - rečeno je iz tužilaštva.

Takođe, najavljuju i krivične prijave.

- U najskorijem roku biće podneta krivična prijava protiv zagađivača, zbog osnova sumnje da je učinjeno krivično Zagađenje životne sredine. Odgovorni za pomor ribe će se suočiti sa utvrđivanjem krivične odgovornosti za ovo krivično delo. Reč je o ekološkoj katastrofi kakva do sada nije viđena na ovim prostorima - rečeno je.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine za naš portal objašnjavaju da je vanredni inspekcijski nadzor izvršila i inspekcija za ribarstvo, u delokrugu svoga rada.

- Na licu mesta bili su prisutni republička vodna inspekcija, korisnik ribarskog područja, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštvo. Preduzete su sve mere kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i angažovana je laboratorija za uzorkovanje vode - naveli su.

Na nedoumicu šta će biti sa tolikom količinom uginule ribe, iz ministarstva objašnjavaju da će biti uklonjena na propisan način.

- Po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo proteklog vikenda sakupljena je određena količina uginule ribe, koja je predata na uništavanje na ekološki prihvatljiv način. Nakon izveštaja vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i rezultata sprovedenih analiza vode, inspekcija za zaštitu životne sredine postupaće u skladu sa svojim nadležnostima. Potrebna obaveštenja i dokazi se dostavljaju nadležnom tužilaštvu koje vodi postupak po službenoj dužnosti.

Kako su izveštavali mediji, nezvanično, sumnja se da je za pomor ribe odgvorna farma "Stočar", koja se nalazi u neposrednoj blizini reke, a da je i ranije bilo slučajeva kada je otpuštala svoje otapadne vode u ovaj vodotok. Navodno, riba je otrovana amonijakom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • madjar

    19. jul 2021 | 17:08

    Sad ćete podnositi prijave a gdje ste bili ranije da sprijecite ovako neodgovorno ponašanje i to nije prvi puta i ko je još zbog toga odgovarao niko do sada Kazna da se tačno utvrdi količina ribe koja je uginula i da krivac vrati tri puta više u rijeku zdrave ribe

  • Toni

    19. jul 2021 | 18:24

    Ma sve se zna , ništa se tu neće desiti , lova sve to zatvara , kao i uništavanje Kosjerića i okoline , reke Skrapež itd itd . Cela zemlja je hemijsko biološka deponija

  • Kaja

    19. jul 2021 | 18:11

    Krivicne prijave kada se vec desi? A da ste prevenirali ovo????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA