Muslimani slave kurban bajram: Meso dele na tri dela, za njih, za sirotinju i komšije druge vere

Ova četiri praznična dana su vreme velikog pomirenja i praštanja

  • 7
Muslimani, kurban bajram Foto: RINA

Muslimani širom sveta danas obeležavaju jedan od svojih najvećih praznika koji sa sobom nosi i niz običaja koji se i dan danas poštuju. U skoro svim domovima prinosi se žrtva, tačnije zaklan je kurban a to je u većini slučajeva jagnje ili tele, piše rina.rs

- Pradeda je klao kurban, a taj običaj se kod svih nas prenosi sa kolena na koleno. Tako je i danas. Meso se deli na tri dela, jedan za nas, drugi za sirotinju, a treći za komšije koji su druge vere. Ovde kod nas nema granica, živimo zajedno od kad znamo za sebe i sve praznike proslavljamo jedni sa drugima - rekao je Šerif iz Prijepolja.

Ova četiri praznična dana su vreme velikog pomirenja i praštanja. Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca. Proslavlja se četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je ove godine prvi put otkazano.

- Više nego ikada pre ili posle, u nekim drugim danima, muslimani su tokom ovog praznika spremni na praštanje, pomirenje, solidarnost i sve ostalo što uzvišeni Alah i islam od njih traže. U naredna četiri dana muslimanski domovi biće puni razumevanja za komšije, prijatelje ali i siromahe - naveo je Nadir Dacić, glavni imam medžlisa islamske zajednice u Prijepolju.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милица

    20. jul 2021 | 12:57

    Срећан Вам празник. Нека Вам је у здравље.

  • A

    20. jul 2021 | 13:26

    Kada ih komsije druge vere ponude ili pozovu na rucak oni odbiju jer im vera brani.

  • Cika Velja

    20. jul 2021 | 16:35

    Imam svoju veru,svog Gospodina koji je svoj zivot dao za mene kao zrtvu,i nikakve druge zrtve ne prinosim,od tog mesa ne jedem,i drugim se bogovima ne klanjam! Lojalnost Bogu ne moze biti slavljenje drugih bogova,nego izricita lojalnost jednom kojem se sluzi...pa spram ovoga se da lako zakljuciti da svako bira sta ce i kako ce,a da uzmem kurban od komsije,sednem za njegov sto gde se on klanja svome bogu...neka hvala,njemu niko ne brani,ali ja tu ne pripadam!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA