≫ 

Strašne slike ekološkog udara na Kolubaru, riba se gušila u reci: Prijava protiv vlasnika farme

Pretpostavlja se da se riba ugušila u reci zatrovanoj amonijakom koji je ispušten sa obližnje farme

  • 45

Nezapamćen ekocid desio se tokom vikenda u reci Kolubara kada jenizvodno od sela Divci prema Slovcu kod Valjeva, uginula velika količina ribe. Kako se sumnja, riba se ugušila od velike količine amonijaka koja je u reku ispuštena sa obližnje farme.

Sve se odigralo u subotu ujutru kada su meštani obližnjeg sela i ribolovci prijavili Ribolovačkoj službi da rekom pluta mrtva riba. Kako za Telegraf.rs objašnjava jedan od koordinatora Ribolovačke službe za ribarska područja Kolubare i Save Ognjen Krnetić, odmah je po prijavi izašao na teren i zatekao jezivu situaciju.

- Kolega i ja smo stigli na teren i videli da Kolubarom pluta mrtva riba, kao i deo žive ribe koja se guši. O svemu smo obavestili valjevsku i mioničku policiju, nadležno tužilaštvo, kao i inspekcije - objasnio je.

Izvor zagađenja, kako kaže, pronašli su u reonu sela Raobić, gde je ubrzo i otkriven kanal iz koga otrovna materija ispušta direktno u reku.

- Agencija za zaštitu životne sredine, objašnjava naš sagovornik, uzela je uzorke zagađene vode. Reč je verovatno o amonijaku u otpadnoj vodi koju ispušta obližnja stočna farma. Voda je u tom delu zapenila i imala je crnu boju. Pretpostavljamo ko je krivac za to, jer je vodotok iznad tog kanala bio čist. Očekivali smo to da se desi svakog trenutka, jer su temperature velike, a nivo vode je opao, riba se naprosto ugušila.

Koja količina ribe je uginula, još nije tačno utvrđeno, ali je samo iz jednog dela izvučeno na kopno oko 240 kilograma. 

- Veštačenje treba da utvrdi kolika je šteta u pitanju. Uzorci su poslati na analizu. Ali ona je svakako velika, jer novac ne može da nadoknadi to. Naime, vrsta koja je naviše stradala je skobalj, a tu su mrena i klen, koje ne mogu da se nabave u srpskim ribnjacima. Obnoviće se verovatno sama u nekom trenutku, ali to ne umanjuje gubitke.

Problem koji traje

Problem, kaže, ne postoji samo na ovoj reci. Mnoge fabrike i pogoni svoje opadne vode odlažu direktno u vodotoke.

- Svake godine se dešavaju zagađenja i pomor na području Kolubare i Save. Sve životinjske fekalije, otpad sa strugara i iz mlekara završava u rekama. A svi oni čekaju vikend, kada ne rade inspekcije, ili kišu koja bi navodno to mogla da spere, pa da taj otpad otpuste. Međutim, ovog vikenda je kiša neočekivano stala i desilo se zagađenje. Nadali su se da će proći neopaženo - rekao je Krnetić.

Podseća i na 2017. godinu, kada se desio sličan pomor i u Ribnici.

- Ovakve stvari se najčešće dešavaju u najnižem vodostaju, kada su visoke temperature. Te 2017. godine se riba ugušila od surutke takođe izlivine iz obližnje farme. U Mionici postoji problem i sa firmama koje se bave izradom metala.

Još jedno od otvorenih pitanja jeste - šta raditi sa tokolikom količinom uginulih životinja?

- Na velikim temperaturama odmah počinje da se širi nesnosan smrad i moramo da reagujemo. Gotovo uvek je takva situacija da mi, kao Ribolovačko društvo, koje štitimo te reke, moramo da snosimo troškove veštačenja, kao i odlaganja mrtve ribe kada moramo da angažujemo privatne firme koje se bavi time, kao što je i sada bio slučaj. A troškovi su papreni - objašnjava Krnetić.

Podnete krivična prijava protiv zagađivača

Policija u Mionici podnela je u ponedeljak krivičnu prijavu za krivično delo zagađenje životne sredine protiv farme koja je direktno u Kolubaru ispustila veliku količinu fekalnih voda zbog čega je došlo do pomora ribe, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo Mionica.

- Policijska stanica i Mionici podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika farme, kojom mu se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da je ispuštanjem otpadnih voda sa farme i to direktno u rečno korito reke Kolubare u selu Radobić, opština Mionica, izvršio krivično delo Zagađenje životne sredine, na način da je time prouzrokovao uništenje životinjskog sveta velikih razmera - navedeno je.

Kako je ranije rečeno Telegrafu iz ovog tužilaštva, obezbeđeni su dokazi potrebni za nesmetano vođenje predistražnog postupka.

- Izvršen je uviđaj na licu mesta, kako na delu otpuštanja otpadne vode, tako i na području gde se nalazi uginula riba. Na lice mesta je izašao vodoprivredni inspektor, ekološka inspekcija, uzeti su uzorci radi utvrđivanja hemijskog sastava vode, a biće izvršene i potrebne analize - rečeno je tada iz tužilaštva.

Takođe, ovim povodom, Ministarstvo za zaštitu životne sredine za naš portal je objasnio da je vanredni inspekcijski nadzor izvršila i inspekcija za ribarstvo, u delokrugu svoga rada.

- Na licu mesta bili su prisutni republička vodna inspekcija, korisnik ribarskog područja, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštvo. Preduzete su sve mere kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i angažovana je laboratorija za uzorkovanje vode - naveli su.

Na nedoumicu šta će biti sa tolikom količinom uginule ribe, iz ministarstva objašnjavaju da će biti uklonjena na propisan način.

- Po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo proteklog vikenda sakupljena je određena količina uginule ribe, koja je predata na uništavanje na ekološki prihvatljiv način. Nakon izveštaja vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i rezultata sprovedenih analiza vode, inspekcija za zaštitu životne sredine postupaće u skladu sa svojim nadležnostima. Potrebna obaveštenja i dokazi se dostavljaju nadležnom tužilaštvu koje vodi postupak po službenoj dužnosti.

Video: Ekološka katastrofa u Skrapežu: Potrovana riba pluta rekom kod Kosjerića i Požege! Pomor!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    21. jul 2021 | 20:15

    Zapleniti farmu i prodati na licitaciji,a majmuna u zatvor!

  • Mile

    21. jul 2021 | 20:54

    I kažu čovek nije zver! Najveće zlo ovog sveta je čovek, a kod nas mu niko nista ne moze. Svako može da radi sta hoće.

  • 🤦‍♂️

    21. jul 2021 | 20:55

    SRAMI SE SRBIJO!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA