≫ 

U seoskoj idili kraj Ljiga besplatan smeštaj za decu sa autizmom: "Priroda smiruje, nisu agresivni"

Trenutno, u ovom sređenom ambijentu, odmor su već potražile prve dve porodice sa četvoro autistične dece

  • 0
deca, autizam, odmaralište

Printskrin: RTS

Valjevsko udruženje građana "Autizam" među retkim je u Srbiji, koje je uspelo da zahvaljujući donatorima, dobije i uredi besplatan smeštaj za odmor porodica sa autističnom decom u jednom seoskom domaćinstvu u Moravcima kod Ljiga

Na oko tri hektara imanja, u idili ovog ljiškog sela, zaživelo je svojevrsno "odmaralište" za porodice sa autističnom decom. Za njihov besplatan smestaj, UG "Autizam" iz Valjeva u doniranom domaćinstvu, adaptiralo je prizemlje veće kuće, javlja RTS.

- U prizemlju treba da se adaptira sala za fizičko, biće ogromna trpezarija, na spratu će biti pet spavaćih soba. Tako da će kapacitet biti sedam porodica. To smo osmislili da bude besplatan boravak dece sa roditeljima. Tako da nas mnogo ljudi kontaktira, do sredine avgusta već se porodice javljaju - kaže Gabrijela Šipoš, predsednik UG "Autizam".

U ovom sređenom ambijentu, odmor su već potražile prve dve porodice sa četvoro autistične dece, koje sarađuju sa Udruženjem.

- Možemo i mi da se odmorimo, a i njima je lepo, nisu više toliko nervozni, nisu agresivni, imaju da trče, da se zabavljaju, imaju životinje tako da bih ja svima preporučila - navodi Dragana Kovačević iz Novog Sada.

Kako se navodi, katarina Đukanović iz Valjeva planira da se zadrži nekoliko dana.

- Tu ćemo biti pet dana, možda i produžimo, videćemo - rekla je.

Na pitanje kako su reagovala deca, odgovara da ni sami ne znaju gde će pre.

- Evo vidite i sami ne znaju gde će pre, širina, prostor njima to i treba. Priroda - to ih smiruje.

Uz "besplatan" smeštaj u ovom domaćinstvu u ambicioznim planovima udruženja "Autizam" nalaze se i drugi sadržaji i stručna podrška, ukoliko bude očekivane pomoći donatora.

- Mi smo to tako osmislili da imamo razne radionice sa tom decom, ali dok se objekat kompletno ne završi mi to ne možemo zaista realizovati. Jer manja kuća koja kao što vidite ima 80 kvadrata tu će biti osmišljen dnevni boravak gde će stručna lica raditi sa decom - kaže Gabrijela Šipoš.

Udruženje "Autizam" izražava zahvalnost svima koji ih podržavaju i pomažu u stvaranju boljih uslova za autističnu decu.

Video: Proslava maturanata uz kolce u Ljigu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA