≫ 

Slavica je majka petoro dece i poslovna žena: Grad zamenila selom, bavi se turizmom za decu

Ova žena spojila je svoju struku i ljubav prema deci i kreirala seoski turizam za decu

  • 1
slavica veličković seoski turizam Foto: Printscreen Facebook/Užice - Oglasna tabla

Užičanka Slavica Vračarić je majka petoro dece, koja je život u gradu zamenila životom na selu. Kaže da je to došlo spontano i da se kada su ona i suprug spakovali kofere i otišli u rodno selo Kremna ni jednog trenutka nisu dvoumili. Tamo su uspeli da realizuju i porodični bizins.

- Deca su najveće bogatstvo. Da li vam izgledam kao da sam bogata? - kroz smeh pita majka Pavline, Viktora, Fjodora, Zvezdane i Kataline.

Kaže da "verovatno nije lako odgajati decu", ali da nikada nije razmišljala o tome koliko je teško, jer "sve nekako ide svojim tokom".

- Tri deteta su mi odrasla, zrela su i imaju svoje stavove i mišljenje, a i mlađa deca su takva da stičem utisak da će i ona imati stav. Dinamično je u svakom slučaju, nije dosadno - kaže Slavica.

Starija deca su joj oslonac i podrškau u odgajanju mlađih.

- U ovim godinama bi mi bilo mnogo teže odgajati dve male devojčice da nema ovih starijih. Oni su u svakom momentu tu, mogu da računam na njih. Kada sam kući da mi pomognu oko spremanja hrane. U svakom slučaju velika su mi podrška. Preporučila bih ženama u Srbiji da imaju više dece. Stvarno jesu bogatstvo - ističe.

Karijeru podredila deci

Kako kaže, ima preduzetnički duh i to su prepoznali ljudi koji su u biznisu stručniji od nje.

- Dobila sam nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja", ali dogodilo se to da su moja deca nešto važnije i lepše u mom životu. Nisam zakasnila sa karijerom. Mogu da nastavim kada deca malo porastu. Tako da su mi deca isped svega - dodaje Slavica.

Odrasla je u Užicu, a pre 10 godina je otišla u Kremne i tamo je počela nov život.

- To se desilo spontano. Nije bilo planirano. Srećom Kremna nisu daleko, samo 36 kilometara od Užica. I dok smo živeli u užicu, više smo vremena provodili na selu. Mnoge su prednosti života na selu, za grad nemam mnogo toga da kažem - kaže.

Roditelji su rasterećeniji sada kada su deca malo porasla i sposobna da sama idu u školu.

- Ranije smo ih vozili u školu. Uglavnom sam ih ja vozila, ali i moj suprug. Bili su svi u istoj smeni dok su bili osnovci. Onda je krenula srednja škola i više obaveza, muzička, turniri u šahu drugom sinu i obaveze oko njihovih sportskih aktivnosti. Oni su sada zreliji, samostalniji. Imaju autobuski i taksi prevoz, tako da sami idu u školu - objašnjava Slavica.

Pokrenula originalan biznis

Završila je srednju turističku školu, a tokom školskih dana želja joj je bila da bude vodič i putuje svetom. Kako nije uspela da nastavi da se školuje, san joj se nije ostvario u tom obliku.

- Na imaju mog supruga smo imali mesta gde da smestimo goste. Roditelji su bili znatiželjni jer su primetili da suprug i ja, nakon što decu ispratimo u vrtić, krećemo za Kremnu. I oni su želeli da krenu sa nama. Tu je meni sinula ideja da spojim moju struku i poljoprivredu, ali da ne zapostavljam svoju decu. Tada sam krenula sa pričom seoski turizam za decu. To je bilo inovativno - kaže ova majka.

Grupe dece dolazile su i po četiri puta godišnje, ail se njihovom biznisu isprečio sukob interesa i vaspitačice su savetovale da se za ekskurzije ne preporučuje Kremna.

- Međutim uporedo sa tim zabranama, imali smo goste iz francuske ambasade, i svi koji su išli tamo preporučivali su nas kod svojih prijatelja i šire rodbine. Sa svim tim ljudima sam u kontaktu. Bogata sam što se tiče dece i bogata sam što se tiče prijatelja. Stekla sam ih mnogo u ovom poslu. Za posao neophodna je volja. Morate da se suočite sa životnim teškoćama i rizicima. Sve možete postići ako ste uporni - završava Slavica.

Video: Lepa glumica koja se vratila u rodno selo po vrućini za traktorskim volanom obavlja poslove u polju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    22. jul 2021 | 17:06

    Ovo je fantasticno i ova drzava treba da da takvim zenama drzavne penzije.Imam prijateljicu koja ceka peto dete i sama sve gura,finansijski i oko dece.Muz je dobar covek ali ona je zena zmaj.O takvima treba da pisete svaki dan a ne o raznoraznim rijaliti kretenima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA