≫ 

Uklonjeni grafiti sa dečjeg igrališta kod Gračanice: "U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba"

Reč je o selu Sušice, u kojem ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća

  • 0
Vrtić. deca trče, devojčice se drže za ruke, igralište, park Foto: Shutterstock

Uvredljivi grafiti, koji su u utorak osvanuli na dečijem igralištu u Sušici, danas su uklonjeni. Meštani ovog sela su, prema rečima predstavnika lokalnog saveta Marka Simića, posle ovog incidenta uznemireni.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da je bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu zabrinjavajuća, prenosi RTV KiM.

Popović, koji je jutros obišao dečije igralište u Sušici napominje da do sada nije zabeležen nijedan incident u ovom multietničkom selu.

 

- To je veoma teška i uvredljiva poruka, pogotovu kada se tako nešto ispisuje na mestu na kome se igraju deca. Mislim da je sve ovo sinhronizovano i da je u poslednjih mesec dana pojačan intenzitet napada na srpsko stanovništvo na celoj terioriji Kosova i Metohije - rekao je on.

- Mnogo puta smo apelovali na policiju da radi svoj posao, tražili smo od KFOR-a da pojača patrole. U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba. Dokle god ne budu pronađeni počinici, svi ljudi koji rade takve stvari osećaće se slobodno da to i ubuduće čine - dodao je Popović.

Bez problema, sve do sada

Predstavnik lokalnog saveta Sušice Marko Simić kazao je da je reč o multietničkom selu i da do sada nisu imali problema sa komšijama Albancima.

- Sumnjam da su ovo uradili meštani Sušice, pre bih rekao da su to došljaci koji dođu na vikend ili na 10, 15 dana i pokušavaju da nešto ostvare, ali ne znam šta. Situacija nije naivna ni malo, meštani su uplašeni i uznemireni. Ne znam kako svoje dete da ohrabrim i šta da mu kažem da bi ga zadržao da ostane ovde - kazao je Simić.

On napominje da su pripadnici kosovske policije jutros izvršili uviđaj i da je istraga o ovom slučaju u toku.

- Ništa konkretno nam nisu rekli, uzeli su izjave od mene i komšija. Iskreno se nadam da ubuduće neće biti ovakvih problema - zaključio je Simić.

U Sušici trenutno živi više od 800 ljudi, a u samom selu ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća.

Video: Ispovest Nikole Perića, dečaka koga su prebili u Vučitrnu: Oborili su me i šutirali i otkinuli lanče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA