≫ 

Godišnjica zločina u Starom Grackom: Pre 22 godine masakrirano 14 Srba, najmlađa žrtva dečak (7)

Ubijeni su dok su ubirali letinu

  • 11
Staro Gracko, spomen žetaocima Staro Gracko, spomen žetaocima / Printskrin: YT/Kosovo online

Navršava se 22 godine od zločina u Starom Grackom, kada su pripadnici tzv. OVK u selu Staro Gracko na Kosovu i Metohiji streljali i masakrirali četrnaestoro Srba. Najmlađa žrtva bio je sedamnaestogodišnji Novica Janićijević, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica.

Za ovaj, kao ni za druge zločine koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova niko nije odgovarao, navodi Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica, a prenosi RTS.

Takođe, Istaknuto je i da su ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

Kako se navodi, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh Unmika, Kfora, Euleksa i vlasti u Prištini da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

I danas, više od 22 godine od ustanovljenja protektorata Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije SB UN 1244, na ovoj teritoriji vlada "kultura" nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo realnog suočavanja sa prošlošću, navodi se u saopštenju.

Inače, četrnaest žetelaca ubijeno je dok su ubirali letinu. Ubice nisu pronađene, a međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji zatvorilo je slučaj.

Zločin se dogodio desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika Kfora. Britanski vojnici su izvršili istragu i utvrdili moguće počinioce među Albancima, ali za Unmikove istražioce počinioci su nestali bez traga.

Euleks je, kako piše, nakon što je preuzeo slučaj od Unmika, zatvorio istragu zbog nedostatka dokaza, iako je u istrazi kod jednog od osumnjičenih Albanaca, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Rodbina i članovi porodica ubijenih Srba uzdaju se u Specijalni sud za zločine pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

U Starom Grackom od leta 1999. godine i zločina čija se godišnjica obeležava danas, živi upola manje Srba.

Video: Hologram sa imenima nastradalih tokom Oluje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joco

    23. jul 2021 | 07:24

    Priznajte genocid nad srpakim narodom na Kosovu, zasto deca ne uce u skolama koje je smeće Havijer Solana, silom ste nam oteli dio teritorije, ubijali ljude, bacali uranijum i nase Kosovo dali vasem čedu šiptarima, ima Boga

  • slađa

    23. jul 2021 | 07:23

    Svi optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i običaja rata na KiM iz redova OVK da ostanu u pritvoru sve do suđenja, po zahtevu Tužilaštva za zločine OVK u Hagu. To što neki razmišljaju i dalje o sebi kao o političkim figurama, to je stvar njihove zločinačke i obmanjivačke prirode. Žrtve, poput ovih u Starom Gracku, zaslužuju i dobiće pravdu.

  • Milan

    23. jul 2021 | 08:25

    Međunarodne snage došli da obezbede mir na Kosmetu, a više Srba i nealbanaca je ubijeno i proterano nego pre njihovog dolaska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA