≫ 

Gavrilovi roditelji: Ministarstvo nije uplatilo novac za lečenje. Ðerlek: Spreman, čeka se faktura

Državni sekretar je rekao da potpuno razume roditelje malog Gavrila, ali da novac koji je za njegovo lečenje obezbedila država mora da se pošalje onako kako zakon nalaže

  • 11
Gavrilo Đurđević

Foto: Instagram/ Privatna arhiva

Novac za lečenje malog Gavrila koji je obezbedilo Ministarstvo zdravlja je spreman i nema ničeg spornog u tome, ali se mora ispoštovati procedura koja podrazumeva da se ministarstvu dostavi zvanična faktura kako bi zakonski mogli da prebace novac za lečenje, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Roditelji Gavrila Ðurđevića, čija je borba za život ujedinila Srbiju, objavili su na društvenim mrežama da im još nije uplaćeno 370.000 evra koje je država obezbedila za lečenje tog dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Ðerlek je u izjavi za Tanjug rekao da potpuno razume roditelje malog Gavrila, ali da novac koji je za njegovo lečenje obezbedila država mora da se pošalje onako kako zakon nalaže.

- Mi živimo u pravnoj državi i moramo ispoštovati sve zakonske procedure. Novac za lečenje Gavrila stoji i čeka da bude prebačen, ali to nije moguće prebaciti na privatni račun lekara koji je napisan ručno. Mi, ipak, moramo dobiti fakturu, kako bismo znali da će novac zaista otići za lečenje deteta -  objasnio je Ðerlek.

Dodaje da kada je u pitanju lečenje mališana, novac koji je država obezbedila nije problem, međutim, kako kaže, kada je u pitanju edukacija roditelja to se može obaviti i na domaćem Instututu “Tiršova”.

- Ono što građani treba da znaju to je da naša država uopšte ne žali novac za decu. Naš zadatak je da brinemo o zdravlju svih građana Srbije, a posebno naših najmlađih. Ono što mi moramo da znamo to je da novac ide u prave ruke i da je zakon iznad svih nas - poručio je Ðerlek.

Ističe da će država uraditi sve da pomogne Gavrilu Ðurđeviću, kao što je do sada činila za bolesnu decu.

- Zaista nema potrebe bilo za kakvim spinovanjem u ovom trenutku posebno kada je reč o zdravlju deteta. Želimo novac što pre prebacimo za njegovo lečenje i sve što tražimo je da nam roditelji dostave fakturu -  kaže državni sekretar.

Ðerlek podseća da je država 2014. godine osnovala fond za lečenje dece koja boluju od retkih bolesti, te da je do 2021. godine 200 mališana lečeno u inostranstvu o trošku države.

- Do 2012. godine, država je izdvajala nula dinara za lečenje te dece. Naš je cilj i posao da izađemo u susret i omogućimo lečenje dece koja boluju od retkih bolesti -  zaključio je on.

U objavi stranice zagavrilovu pobedu na Instagramu roditelji su napisali da Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije uplatilo obećani novac za Gavrila.

- Dužni smo da upoznamo javnost sa ovom činjenicom. Poslednjih dana nisu se udostojili ni nama ni Upravi bolnice Betešda da odgovore na pozive i na mejlove. Bogu hvala mi smo na fondaciji "Budi human" pre pet dana sakupili 100% sredstava i bez vođenja kampanje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Za Gavrilovu pobedu (@zagavrilovupobedu)

 

- Neizmerno hvala kompaniji Mozzart koja je po proglašenju kraja uplatila 5.000.000 dinara, hvala preduzećima koja su na naše veliko iznenađenje i dalje slali fondaciji ugovore o donaciji i uplaćivali novac. Gavrilo je dobio 120.000 sms poruka po objavljivanju kraja - stoji u objavi.

Na dan proglašenja kraja akcije, kako kažu, imali su 2.137.000 evra.

- Imali smo ovaj iznos zahvaljujući fondaciji "Budi human"koja nam je pozajmila 80% od nenaplaćenih sms poruka. Imali smo dogovor sa bolnicom Betešda da novac koji bi Ministarstvo uplatilo bude na korišćenje i kupovinu ortopedskih pomagala i mašina koje se preko fondacije "Budi human" ne mogu kupovati u inostranstvu. Takođe, da je došlo do uplate, nameravali smo da vas obavestimo da ona ne bi bila samo za Gavrila već bi sa tim novcem mogla da se kupe ortopedska pomagala za Lanu koja je ovde, za Boška koji će nam se, nadamo se ubrzo pridružiti kao i za svako dete koje bi došlo iz Srbije u Betešdu na lečenje, obuku medicinski radnika za pravilan rad sa decom obolelom od SMA.

Mi ne tražimo da se ovaj novac uplati za Gavrila, ali ako je planiran i ako je rečeno da će ići za lečenje konkretno našeg deteta, trebalo bi da zadrži tu svrhu. U krajnjem slučaju, mogao bi da se prebaci za lečenje druge dece kojima je novac jako potreban, a kojima akcija prikupljanja ide loše - piše u njihovoj objavi.

Objavili fotografije faktura

 

Gavrilovi roditelji su na Tviter profilu naknadno objavili i fakture koje je tražilo ministarstvo.

"Kao što svi to već znate, mi smo u sve ovo ušli čista srca i sa željom da se novac skupi za našeg Gavrila. Vi ste nam svi pomogli i neizmerno smo vam na tome zahvalni", napisali su uz fotografije predračuna koji je, kako navode, bolnica Bešteda dostavila Ministarstvu zdravlja sredinom maja.

"Ovde se, kao što vidite, ne radi ni o kakvom privatnom računu pisanom običnom olovkom. Što se tiče obuke roditelja, mi o tome nismo ni govorili. Radi se o obuci za rad sa decom koja imaju SMA. Grad Kragujevac izdvojio je 5.100 evra za obuku dva terapeuta koji će doći krajem meseca u Beštedu. Takođe, doktor iz Tiršove je zainteresovan da pošalje dva terapeuta na obuku za rad sa SMA decom, kao da budu obučeni da rade skale (CHOP-Intend i HINE)", dodali su.

 

Oglasio se predsednik Vučić

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa zahtevom da se pod hitno nađe rešenje za uplatu novca za lečenje desetomesečnog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije, saznaje nezvanično "Blic".

Povodom informacije da novac za lečenje malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, Ministarstvo zdravlja nije uplatilo, oglasio se danas i ministar zdravlja Zlaibor Lončar, koji kaže da je novac za dečaka koji je nedostajao, odmah obezbeđen i da on i dalje čeka, ali da država bez zakonske procedure ne može da prebacuje novac.

- Na inicijativu predsednika Vučića, država je opredelila nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila, dečaka koji je, zaista, ujedinio celu zemlju. Kako je tada i rečeno, novac je odmah obezbeđen, i još od tada stoji i čeka. Ali da budemo jasni, kao u svakoj pravnoj državi, tako i u Republici Srbiji, novac iz budžeta ne moze da se prebacuje bez jasne, zakonom regulisane procedure, koja nije uopšte komplikovana - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, koje potpisuje ministar Zlatibor Lončar.

Video: Gavrilo maše ručicama i igra se, uhvatio se u koštac sa opakom bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    23. jul 2021 | 12:25

    Kakva pravna drzava. Kad treba da se da novac onda je pravna drzava. A kad neko udari pesaka na pesackom i pritom ga sudija pusti da se brani sa slobode gde onda nestane ta pravna drzava?

  • Jelena

    23. jul 2021 | 13:04

    Sad ste se setili da smo pravna drzava. A onaj zgazio dete i pusten, onaj radio operacije bez skole i on pušten, srusila se zgrada nikom nista. Ne, vidi se da smo pravna drzava. Sad si se ti našao pametan da nama solis pamet i maltretiras to jadno dete i njegove roditelje, pa zar im nije dovoljno njihove muke. Jooooj zemljo Srbijo.

  • Filip

    23. jul 2021 | 12:39

    Ma kakva faktura bre uplacuj pare poturice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA