≫ 

RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature: Sledeće nedelje do 40 stepeni, i noći ponovo tople

Još jedan toplotni talas u Srbiji

  • 4
Ljudi, šetnja, lepo vreme, ilustracija Foto: Nikola Tomić

Posle nekoliko prijatnih dana, sa temperaturom koja se kretala oko 30 stepeni, od sutra nas čeka novi toplotni talas.

Republički hidrometeorološki zavod je jutros na svom sajtu izdao upozorenje na visoke temperature od ponedeljka, 26. jula.

Kako navode, sledeće sedmice Srbiju očekuje veoma toplo vreme, sa najvišom temperaturom od 34 do 39 stepeni.

Ovo upozorenje je na snazi do nedelje, 1. avgusta.

Upozorenje vrućina visoke temperature RHMZ Printskrin: Rhmz

I danas će u Srbiji biti pretežno sunčano i toplo, uz slab južni i jugoistočni vetar.

Posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na jugu i istoku zemlje retka pojava kratkotrajnog pljuska s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 11 do 18 C, najviša dnevna od 29 do 31 stepen C.

Kako je i meteorolog Marko Čubrilo objavio na svom Fejsbuk profilu, danas, a posebno u ponedeljak i utorak nestabilnosti mogu biti malo češće i osim ovog krajnjeg severozapda regiona može ih biti i nad brdsko-planinskim delom BiH, jugozapadne i središnje Srbije, severa Crne Gore i eventualno na severu Slanovije i Baranje u Hrvatskoj kao i delovima Vojvodine u Srbiji.

- Te nestabilnosti će svakako biti veoma retke i najveći deo ovog prostora gde su moguće ih neće imati tako da samo ponegde, vrlo lokalno, može biti grmljavinskih pljuskova. Maksimumi će do srede biti u daljem, ali umerenom, porastu i trebali bi se kretati od +29 na krajnjem severozapadu Hrvatske do oko +37 na jugoistoku i jugu Srbije kao i na jugu Hercegovine i jugu Crne Gore.

- Noćni minimumi će sve češće ostajati preko +20 stepeni Celzijusa. Porastu noćnih minimuma će od večeras do utorka u košavskom području doprineti i umeren do jak jugoistočni vetar (topla košava) koji bi najjači trebao biti u noći između ponedeljka i utorka. U isto vreme duž Jadrana bi duvao umeren, suv i topao, anticiklonalni jugo.U drugom delu sledeće nedelje pred nama je najverovantije nalet ekstremno visokih temperatura koja bi se od 30.07. do 02.08. najčešće kretale između +35 i +38, a ponegde i oko +40 stepen i Celzijusa - kaže Čubrilo.

Uz sve to u nizijskom delu regiona, posebno u većim gradskim celinama noći će biti veoma tople i ponegde minimumi neće padati ispod +25 stepeni Celzijusa.

- Neko osveženje uz malo češće lokalne pljuskove i spuštanje temperature u okvire proseka modeli simuiraju oko 02.08. i tada bi se maksimumi na kratko spustili najčešće ispod +30 stepeni Celzijusa. Najverovanrije da će do oko 5.8. ili možda malo kasnije ponovo biti vrlo toplo, dok bi zatim moglo osetnije osvežiti uz obilnije pljuskove.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA