Tiha "epidemija" koja se može sprečiti: U Srbiji se u proteklih mesec dana udavilo više od 20 ljudi

Ove godine se po prvi put obeležava Svetski dan prevencije utapanja

  • 3
Bazeni Tašmajdan, Otvaranje sezone 2021 Foto: Nikola Tomić

Tragična je činjenica da se na teritoriji Srbije u proteklih mesec dana dogodilo više od 20 utapanja na vodenim površinama i divljim kupalištima. Određeni broj utapanja se dogodio na bazenima usled nepoštovanja pravila kupališta i pravila ponašanja na istim. Prema procenama SZO globalno 236.000 osoba se godišnje utopi, svakog dana oko 650, odnosno 26 osoba svakog sata. Tiha epidemija smrtnih ishoda koji se mogu sprečiti, navode iz Crvenog krsta Srbije.

Možda baš zato je ove godine, po prvi put, ustanovljen Svetski dan prevencije utapanja. Tim povodom će Crveni krst Srbije organizovati niz aktivnosti na Adi Ciganliji, kod tobogana na novobeogradskoj strani, od 15.30 do 19.30.

Cilj oveležavanja Svetskog dana prevencije utapanja je podizanje svesti građanja o bezbednosti na vodi, postupanju u slučaju poplava, kao i promociji spasilačkog poziva.

Skupština Ujedinjenih nacija je na svom 75. zasedanju donela Prvu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o globalnoj prevenciji utapanja (A/75/L.76), a 25. jula 2021. godine u čitavom svetu po prvi put obeležiti Svetski dan prevencije utapanja. Moto ovogodišnjeg Cvetskog dana prevencije od utapanja je „Svako može da se utopi, ali niko ne bi trebalo“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    25. jul 2021 | 13:06

    Mora se spreciti

  • FANTOM

    25. jul 2021 | 16:34

    Vidio sam danas u Tokiju. Da trke potrajaše još koji metar imali bi još utapanja.

  • Marija

    25. jul 2021 | 12:44

    Vise se ljudi/dece udavilo nego sto je umrlo od korone za poslednjih mesec dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA