Ponos Pranjana: Sa Dražinog aerodroma poleteli prvi turisti, zamislili spasavanje savezničkih pilota

Sa ovih oranica u gornjomilanovačkom kraju 1944. godine preci načinili herojski podvig u ratna vremena

  • 9
Gornji Milanovac  Državni aerodrom Foto: RINA.rs

Na Galovića polju čuvenom Dražinom aerodromu meštani Pranjana i posetioci imali su priliku da prvi put iz vazduha vide prostranstva Ravne Gore, Suvoborskih visova, planine Maljen, ali i svoje varošice. Poletanjem aviona skinuta je prašina jedne od najsvetlijih stranica srpske istorije, smatraju ponosni potomci svojih predaka, sa čijih oranica je 1944. godine spaseno više od 500 savezničkih pilota.

- Za nas je ovo jedan veliki dan jer smo konačno doživeli da se vozimo avionima, mi koji nismo imali priliku, naša deca i unuci su tu i zaista niko nema strah, svi se raduju. Meštani ovog kraja, rizikujući život spasavali su tuđe živote, deleći sa tadašnjim ranim saveznicima poslednje zalogaje oskudne hrane, u teškim ratnim vremenima. Odavde su ih ispratili zdrave i prave svojim kućama i mnogi i danas održavaju veze sa njihovim potomcima. Zauzvrat nikada nisu tražili ništa, sem prijateljstva, u stvari to je duša naroda ovog kraja - pričaju meštani.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević imao je priliku da sa meštanima i pilotima na Galovića polju u Pranjanima vidi iz vazduha predele ovog dela zapadne Srbije. Organizatori poručuju da im je cilj razvoj ovog kraja, kako u sportskom, tako i u edukativnom smislu na aerodromu Galović gde se nalazi memorijalni kompleks misije Halijard.

- Videti ceo prelepi predeo Suvobora iz vazduha je nešto posebno i pokušao sam da stvorim sliku kako su naši preci herojski spašavali savezničke pilote 1944. godine. Pranjani postaju turistička destinacija opštine Gornji Milanovac. Imao sam priliku da se družim sa pilotima koji su sleteli na Galovića aerodrom u Pranjanima. Posebnu čast mi je ukazao moj prijatelj Zoran Ilić koji mi je pokazao sve čari letenja - zaključio je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac, prenosi RINA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    25. jul 2021 | 19:02

    Организујте туристичке туре на сећање на савезничко бомбардовање...

  • Perke

    25. jul 2021 | 19:17

    Polako istina o ww2 izbija... Slava Draži i njegovoj bezgrobnoj srpskoj vojsci... nisu se predali do samog kraja, bili su to pravi Srbi... mi smo danas smešni...

  • Masa

    25. jul 2021 | 19:02

    Vozio se presednik opstine Kovacevic toliko dugu da smo mislili da je otiso doCG, i par mesta a a onda su Gvozden i kompanija rekli da nema vise goriva. Koliko je samo razocarane dece otiso kuci. Jeli to parola za nasu decu. A da vizila se i žena predsednika MZ Pranjani. Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA