≫ 

Srpski par iz Norveške u narodnim nošnjama krstio dete u Prokuplju: Sina Kostu uče tradiciji

Kako objašnjavaju, iako žive u inostranstvu, vole da neguju svoju tradiciju, a žele da tim vrednostima uče i sina Kostu

  • 7
Jelena, Andrija i Kosta Virijević Foto: prokupljenadlanu.rs

Jelena i Andrija Virijević odlučili su da krštenje sina Koste u prokupačkoj crkvi Svetog Prokopija obeleže uz poštovanje srpske tradicije, te su se svo troje obukli u narodnu nošnju. Posao nije bio lak, jer je trebalo nabaviti svaki deo kompleta nošnje, ali je ova simptačina porodica upsela uz pomoć prijatelja da ostvari svoju želju.

Da stvar bude još zanimljivija, Virijevići već šest godina žive u Stavangeru u Norveškoj, gde rade kao medicinski radnici. Došli su u svoje rodno Prokuplje i na dan Kostinog prvog rođendana orgaganizovali krštenje. Kolorit srpske narodne nošnje i raznoliki običaji ovom značajnom danu za sve, dali su posebnu lepotu, piše Prokuplje na dlanu.

- Bila je to zajednička želja, da na dan krštenja našeg sina budemo obučeni u narodnu nošnju. Ja sam se godinama bavila folklorom i tada sam zavolela i nošnju i sam ritual oblačenja i nošenja - kaže Jelena, koja se raduje što je ova njihova odluka dobila veliku podršku njihovih najbližih, ali i onih koji su ih toga dana videli u Prokuplju ili na fotografijama preko društvenih mreža.

Kako objašnjavaju, iako žive u inostranstvu, vole da neguju svoju tradiciju, a žele da tim vrednostima uče i sina Kostu. Nadaju se da će njihova odluka da na krštenju sina Koste budu obučeni u srpsku narodnu nošnju, podstaći i druge da svoje porodične svečanosti osmisle u duhu srpskih običaja i predanja, navodi se.

Ovaj mladi bračni par ističe značaj Udruženja Srba u Rogalandu "IvoAndrić" u negovanju srpske tradicije u Norveškoj, ali i da je crkva Svetog Cara Konstantina i carice Jelene u Roglandu mesto gde redovno odlaze na liturgije i o velikim pravoslavnim praznicima.

Video: Osvajao je zlata za Iran, a sada za Srbiju: Iranski Terminator zbog ljubavi obukao srpski dres

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keka

    26. jul 2021 | 23:24

    E proseravanje naseg naroda, beze iz Srbije nije im dobro, a onda odjednom svi rodoljubi i veliki Srbi.

  • Savo, potomak Radosave i Sulejmana

    26. jul 2021 | 23:42

    Zašto ne ostanu da žive u svojoj zemlji kad su tolike patriJote?

  • Jelena

    26. jul 2021 | 23:30

    Svu sreću ovoga sveta vam zelim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA