Postupak protiv sudije koja je pustila vozača: Evo šta kaže Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti

Predlog za vođenje postupka Disciplinskoj komisiji podnosi disciplinski tužilac, ako smatra da postoji opravdana sumnja da je učinjen disciplinski prekršaj

  • 61
Protest Karaburma Stefan Balić Sudijski Cekic

Foto: Telegraf.rs, Shutterstock, Facebook/Ofk Gol

U Visokom savetu sudstva u toku je disciplinski postupak koji se vodi protiv sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić, koja je pustila Lazara G. vozača koji je na Karaburmi pokosio dvoje dece sa ocem na pešačkom, a evo kako po Pravilniku o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova izgleda ovaj postupak. 

Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka pokrenula je ministarka pravde Maja Popović, a kako piše u Pravilniku, disciplinsku prijavu može podneti svako lice disciplinskom tužiocu.

- Disciplinska prijava mora da sadrži ime i prezime sudije i naziv suda u kome obavlja sudijsku funkciju odnosno ime i prezime predsednika suda i naziv suda u kome obavlja funkciju predsednika suda, kratak opis radnji u postupanju sudije, odnosno predsednik suda, ime i prezime podnosioca prijave, njegovu adresu i potpis.

Ako je disciplinska prijava nerazumljiva ili ne sadrži sve podatke da bi se po njoj moglo postupati, disciplinski tužilac će podnosiocu prijave vratiti prijavu i odrediće rok od osam dana za ispravku, odnosno dopunu disciplinske prijave.

U pozivu za ispravku, odnosno dopunu disciplinske prijave podnosilac će se upozoriti na posledice propuštanja - navodi se u članu 21 ovog Pravilnika.

Disciplinska sankcija izriče se srazmerno težini učinjenog disciplinskog prekršaja. Prilikom odmeravanja disciplinske sankcije uzima se u obzir da li je sudija, ranije disciplinski kažnjavan, ponašanje u disciplinskom postupku i druge okolnosti koje mogu uticati na odmeravanje disciplinske sankcije.

- Postupanje Disciplinskog tužioca po prijavi i disciplinski postupak su hitni i zatvoreni za javnost, izuzev ukoliko sudija, odnosno predsednik suda protiv koga se vodi disciplinski postupak ne zahteva da postupak bude javan - piše u ovom Pravilniku.

Predlog za vođenje postupka Disciplinskoj komisiji podnosi disciplinski tužilac, ako smatra da postoji opravdana sumnja da je učinjen disciplinski prekršaj.

- Predlog za vođenje disciplinskog postupka sadrži lične podatke sudije i sud u kome obavlja sudijsku funkciju, činjenični opis i pravnu kvalifikaciju disciplinskog prekršaja, predlog o dokazima koje treba izvesti na disciplinskom ročištu i predlog disciplinske sankcije - piše u pravilniku.

Sudija protiv kojeg se vodi postupak, može imati zastupnika od dana kada mu je Disciplinska komisija dostavila predlog Disciplinskog tužioca za vođenje postupka.

- Disciplinska komisija u obaveštenju o pokrenutom disicplinskom postupku upozorava sudiju da ima pravo da angažuje zastupnika, da se sam ili preko zastupnika izjasni o predlogu i da predloži dokaze u roku od osam dana od dana dobijanja obaveštenja. Po prijemu izjašnjenja od strane sudije ili po proteku roka za izjašnjenje, predsednik Disciplinske komisije zakazuje disciplinsko ročište. Disciplinskom tužiocu se uz poziv za disciplinsko ročište dostavlja i izjašnjenje sudije, odnosno predsednika suda. Od dana dostavljanja poziva stranama do dana održavanja disciplinskog ročišta mora da protekne najmanje osam dana - objašnjava se u ovom Pravilniku.

Obustava disciplinskog postupka

 

Disciplinski postupak komisija može da obustavi ukoliko u toku postupka tužilac odustane od predloga za njegovo vođenje, s tim da nije dozvoljeno podnošenje novog predloga za vođenje postupka koji je zasnovan na istim činjenicama.

Inače, ročište se održava i ako sudija protiv kojeg se vodi postupak ne pristupi ročištu, a ni njegov zastupnik. 

- Ako uredno pozvani sudija ili njegov zastupnik, ne pristupe na ročište bez opravdanog razloga, ročište se održava u njihovom odsustvu. Međutim, ako tužilac ne pristupi na ročište bez opravdanog razloga smatra se da je odustao od predloga za vođenje disciplinskog postupka i Disciplinska komisija rešenjem obustavlja disciplinski postupak -navodi se u Pravilniku.

Inače, kako je juče rečeno za Telegraf.rs u Ministarstvu pravde, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

- Pored ovih sankcija ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije. Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije - kažu u Ministarstvu pravde.

Naime, ako Disciplinska komisija utvrdi da je sudija izvršio težak disciplinski prekršaj, objavljuje odluku o utvrđenom teškom disciplinskom prekršaju i u roku od osam dana Savetu dostavlja obrazložen predlog za pokretanje postupak za razrešenje sudije, sa spisima predmeta, koji može da prihvati ili odbije, objašnjava se u Pravilniku.

Inače, protiv rešenja Disciplinske komisije Disciplinski tužilac, sudija i njegov zastupnik, mogu izjaviti žalbu Savetu u roku od osam dana od dana dostavljanja odluke. Disciplinska komisija odmah po prijemu odgovora na žalbu ili isteka roka za davanje odgovora na žalbu spise predmeta dostavlja Savetu.

Drugostepeni disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva a Savet odlučuje o žalbi, po pravilu, bez rasprave.  Savet donosi odluku o žalbi u roku od 30 dana od dana dostavljanja žalbe, u obliku rešenja. Odluka se donosi većinom glasova.  

Video: Delije skandirale za pregaženo dete sa Karaburme: Severom odjekivalo Stefan Balić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Limdar

    27. jul 2021 | 20:37

    Čitam ovo pa mi se povraća kako su lepo to sudije sročile da dok dodje do disciplinskog postupka sve pada u vodu i niko nikom. Sramota sudija pustila vozača koji je ubio dete i sada se traži dali je dosad bila savesna dali je lakši ili teži prekršaj. Ljudu da nije potplaćena nebi ga sigurno pustila i o čemu se sada priča. Dali bi ta sudija isto postupila da joj je vozač ubio bratanca unuče ili nekog iz familije. Ovo nema nigde na svetu dete stradalo a sada treba da se odlučuje dali sudija napravio lakši ili teži prekršaj. Zato nam vozači i divljaju pogotovo oni koji imaju zaledjinu a ovaj baš ima danas tudje sutra se nezna čije sramota i još kažu da živimo u pravnoj državi. Srazlogom se pitam gde je ovde zakon i pravo svakog gradjanina.

  • Bećarac

    27. jul 2021 | 23:00

    Ma sta ima da kaxe... Ostavite ga bez sudijske funkcije.... Oterajte sa posla... Ako je sada okrivljeni yhapsen i odredjen mu je pritvor isti ti uslovi su postojali i kada ga je oslbodila pritvora... Ovo nije uradila da neko nine insistirao da ga puste i branise sa slobode i drugo onda je primila mito... Trece solucije nema... Kakobi reagovala daje njen sin pregazen i ubijen.. Akoima zakonau dr, avu ut rditiodgo ornost izauvek zabraniti bavlhenha sudijskom funkcijon..

  • G

    27. jul 2021 | 21:09

    Nesavesno je vršila sudijsku dužnost jer je višestrukog povratnika pustila da se brani sa slobode. Nema dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA