≫ 

U teškom stanju dečak iz Paraćina koji se peo na vagon: Traže se 2 najređe krvne grupe, rezervi nema

Nesreća se desila 25. jula

  • 1
Dete, dečak, strujni udar, struja

Foto-ilustracija: pixabay.com

Petnaestogodišnjak iz Paraćina V. M. koji je u nedelju veče na železničkoj stanici doživeo strujni udar, a koji je iste noći prebačen na dalje lečenje u Beograd, nalazi se u teškom stanju, saznaje Telegraf.rs, a u toku je akcija prikupljanja jedinica krvi.

Apel za dobrovoljne davaoce kruži društvenim mrežama, a kako nam je potvrđeno iz Crvenog krsta Paraćin, potrebni su davaoci B- i 0- krvne grupe.

- Od juče u pet sati do ovoga trenutka imamo 22 osobe koji mogu dati krv jer zadovoljavaju kriterijum da imaju B- i 0- grupu. Inače, zvao je veliki broj ljudi sa drugim krvnim grupama očekujući da dođe do zamene, međutim, nema rezervi za zamenu, jer su to najređe krvne grupe - rekli su nam iz CK Paraćin.

U razgovoru za Telegraf.rs kazali su da su ih kontaktirali beogradski lekari jer je detetu potrebno oko šest jedinica krvi dnevno.

- Mi smo stupili u kontakt sa Zavodom za transfuziju krvi Niš, očekujemo pozitivan odgovor da u toku sutrašnjeg dana prikupimo preko 20 jedinica krvi, što će pokriti potrebe za naredna tri do četiri dana - naveli su.

Kako nam je rekla porodična prijateljica, dečak se jutros probudio i pitao za majku, te da nije bio svestan prethodnih dana. Prenela nam je i da je već operisan, te da je za sada potrebna samo krv.

Kako su prethodno mediji preneli izjavu direktora ćuprijske bolnice, V. M. nije zadobio samo opekotine, već je kao posledica strujnog udara ugrožen i rad srca pacijenta.

Dečak se popeo na vagon voza. Sa njim su navodno bila i dvojica drugova koji navode da nisu videli trenutak kada ga je udarila struja.

U poslednjih pet i po godina 31 nesreća od struje na prugama

 

U periodu od 2016. do danas dogodila se 31 nesreća kao posledica strujnog udara na prugama u Srbiji, a od tog broja 12 osoba je poginulo, dok je 22 teško povređeno, izjavio je danas za Tanjug menadžer "Infrastrukture železnice Srbije" (IŽS) Nenad Stanisavljević. Istakao je da polovina od ukupnog broja poginulih i povređenih od 2016. jesu mladi, uglavnom tinejdžeri starosti 14, 15 i 16 godina.

Stanisavljević je istakao da su poslednji slučajevi koji su se dogodili u Rumi, gde je strujni udar usmrtio dečaka, i u Paraćinu, koji je od strujnog udara zadobio ozbiljne opekotine, dva od ukupno pet koliko ih je bilo ove godine.

Naglasio je da IŽS često apeluje i upozorava da je penjanje po vagonima, ali i hodanje po šinama opasno i da se može završiti smrću ili teškim opekotinama.

Ukazao je da se uglavnom mladi penju na teretne vagone, jer su pristupačniji zbog stepenica, i to čine iz dva razloga - ili da bi se dokazali pred društvom ili da bi napravili selfi.

Objasnio je i da u nekim situacijama nije neophodno da se popnu na vagon, već je dovoljno da upadnu u strujno kolo koje je udaljeno i po pet ili šest metara od kablova i zadobiju teške opekotine od struje. Stanisavljević je kazao da kroz kablove protiče struja snage 25.000 volti. Kaže da se sa tim problemom ne suočavaju samo srpske železnice već da je to globalni problem.

Govoreći o rešenjima, Stanisavljević je objasnio da je nemoguće ograditi tri i po hiljade kilometara pruga u Srbiji, kao i da je teško isključiti struju, jer među vagonima ima onih koji čekaju na saobraćaj. Najbolje rešenje, ističe Stanisavljević, jeste edukacija mladih i informisanje o opasnosti strujnog kola.

- Sve naše železničke stanice imaju okačena upozorenja, da nije dozvoljeno kretanje po pruzi, ali i mediji nas podržavaju i stalno prenose naša upozorenja i apele o opasnosti strujnog kola kako bi se sprečili tragični slučajevi - rekao je Stanisavljević.

Dodao je i da su predavači IŽS obišli veliki broj škola kako bi upozorili uglavnom dečake od prvog do četvrog razreda. Stanisavljević kaže da je taj problem rasprostranjen po čitavoj Srbiji, te da su se nesreće na prugama dešavale i u Šidu, Subotici, Jagodini, Rumi, Maloj Plani, Nišu...

Video: Mladić pao na šine, a voz samo što ne prođe: Brzom reakcijom policije sprečena tragedija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    29. jul 2021 | 11:59

    Žao mi je dečakovih roditelja,dečku brzi oporavak alli šta će on ka krovu vagona.A rretke krvne grupe koristitti za nesrrećnju,fecu obolellu od retkih bolesti a ne od bahatosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA