Doktorka Milena koja je studentkinju nazvala kravom bez kazne: Vraćena na svoje radno mesto

Etički odbor Lekarske komore Srbije osudio je svaku rasnu, versku i drugu diskriminaciju i vratio predmet KC Vojvodine na postupanje, u ovoj ustanovi kažu da nema zakonskog osnova za sprovođenje bilo kakvog (disciplinskog) postupka

  • 72
dr Milena Šćekić, KC Vojvodina Printskrin: Twitter/Radovan87

Doktorka Milena Š., koja je prošle godine vređala studentkinju Medicinskog fakulteta iz Irske u liftu samo zato što je crnkinja, nakon suspenzije vraćena je na svoje radno mesto, i sve to nakon što se Etički odbor Lekarske komore Srbije (LKS) izjasnio, godinu dana kasnije, da nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom predmetu, saznaje Telegraf.rs u Kliničkom centru Vojvodine (KCV).

Etički odbor LKS sredinom juna razmatrao je pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine u vezi sa doktorkom Milenom. Etički dobor je tom prilikom osudio svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju, ali je predmet vraćen KCV na postupanje, čiji je ona zaposleni i koji je i obavestio LKS o svemu.

Doktorka je, da podsetimo, u junu prošle godine u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone. Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’’

"Imam problem jer si crna krava"

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Doktorka joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Dan pošto je snimak obišao društvene mreže, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

Nedugo nakon ovog događaj, tačnije 2. jula 2020. godine Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine razmatrao je predmetni događaj od 29. juna 2020. godine, i doneo mišlјenje da ponašanje dr Milene Šćekić nije primereno i da predstavlјa narušavanje Kodeksa medicinske etike.

- Nakon izjašnjenja Etičkog odbora Kliničkog centra, prof. dr Edita Stokić, v. d. direktora KCV je o navedenom događaju, u formi prijave narušavanja Kodeksa lekarske etike, pisanim putem obavestila LKS, i dostavila im celokupan predmet i raspoloživu dokumentaciju na dalјe postupanje i nadležnost. Pošto dugo nakon prijave nije pristizala nikakva povratna informacija iz LKS o sudbini ovog predmeta, KCV je u tri navrata upućivao dopise LKS interesujući se o toku postupka i eventualnim merama koje je Komora preduzela protiv dr Šćekić. Dobijali smo odgovor da zbog epidemiološke situacije Etički odbor Komore nije u mogućnosti da održi sednicu i odlučuje po ovoj prijavi - kažu za Telegraf.ts u KC Vojvodine.

Dodaju da im je tek 5. jula, nakon treće urgencije, prosleđeno pisano mišljenje Etičkog odbora LKS.

- Obavešteni smo da je Etički odbor Komore razmotrio prijavu Kliničkog centra protiv dr Šćekić, i da osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju, ali da nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom i bilo kom predmetu pa iz tog razloga nije mogao da zaključi da li u radnjama dr Šćekić postoji ponašanje čije je sankcionisanje u nadležnosti Etičkog odbora Komore.

- Nadalje nas je Etički odbor Komore poučio da jedino oštećena može eventualno protiv dr Šćekić da pokrene postupak pred Sudom časti LKS - objašnjavaju u KC Vojvodine.

Kako kažu, s obzirom na sve, nema zakonskog osnova za sprovođenje bilo kakvog (disciplinskog) postupka i eventualno izricanje bilo kakve mere iz oblasti radnog prava, pošto se nemili događaj desio mimo radnog vremena i van prostorija ove zdravstvene ustanove.

- Dakle van rada, uz nepostojanje bilo kakve povezanosti događaja i aktera događaja sa izvršenjem radnih obaveza dr Šćekić u Kliničkom centru, odnosno nepoštovanjem radne discipline propisane pozitivnim propisima Srbije i opštim aktima Kliničkog centra - kažu u KC Vojvodine.

Dodaju i da je dr Milena Š. ponovo nakon suspenzije, nakon dobijanja odgovora LKS, obavlja poslove svog radnog mesta.

- I to imajući u vidu mišljenje Etičkog odbora LKS, koji se praktično oglasio nenadležnim i uputio oštećenu da podnese prijavu Sudu časti LKS, pa KC Vojvodine nema nikakav pravni osnov da doktorki  uskrati ili ograniči mogućnost obavljanje poslova svog radnog mesta - ističu u KC Vojvodine za Telegraf.rs.

Video: Doktorka KC Vojvodine rasistički napala tamnoputu studetkinju: You are black krava

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    28. jul 2021 | 20:53

    Koga ova moze da leci vidi ma sta lici

  • DrDijaspora

    28. jul 2021 | 23:28

    @Trajko Najbolji ste komentar dali vi Trajko. Vidi se ko je ostao, ko je imao vezu, a sam je totalno bez veze. Potpomognuta od crnogorske linije , nadobudna, bahata, nepismena.... Mogla je da bar nauci elementarni enlgeski posto radi u elitnoj naucnoj ustanovi. Uz sav svoj rasizam je i neizmerno intelektualno ogranicena. Medicinu je inace studirala vise od 10 godina .... Sta reci, koliko sam suza prolila sto sam ostavila roditelje u Srbiji i otisla na zapad. Morala sam, jer nisam imala vezu i nisam imala para da kupim radno mesto na klinici. Bila sam bez posla, bez obzira na prosek na studijama koji mi je bio 9,85.

  • Trajko

    28. jul 2021 | 20:49

    Drago mi je da narod konacno shvatio ko su lekari koji su ostali ovde !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA