Otišli da daju trombocite, a odbili su ih? Uslovi koje svaka osoba treba da ispuni da bi ih donirala

Na sam dan davanja trombocita, davalac treba da dođe odmoran i naspavan, uzme lagani doručak i dovoljno tečnosti, jednu do dve čaše, ali to nije sve

  • 20
INSTITUT KRV JOVICIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Trenutno su, kako to, inače, biva leti, rezerve krvi drastično smanjenje, nedostaje svih krvnih grupa, a posebno 0+ i 0-, zbog čega se pozivaju dobrovoljni davaoci da "upotpune" rezerve. Neretko se na mrežama može videti i apel za davanje trombocita za pojedine osobe, ali se dešava da se oni koji su rešili da ih doniraju vrate, jer ne ispunjavaju uslove. 

Tim povodom obratili smo se Institutu za transfuziju krvi Srbije, u kojem nam je dr Vesna Bosnić sa Odeljenja za donorske afereze objasnila da trombocite između ostalog ne mogu da doniraju osobe koje imaju hronične bolesti, žene koje su bile trudne i rađale, kao i da svaki potencijalni davalac mora da bude testiran.

Postoji i pravilo šta osoba treba da uradi neposredno pred doniranje.

- Davaoci trombocita mogu da budu zdrave osobe, ženskog i muškog pola, uzrasta od 18 do 60 godina, telesne mase preko 60 kilograma, koji ne boluju ni od jedne hronične bolesti (povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, astme...), kao i da ne koriste lekove zbog hroničnih bolesti. S tim da, ženske osobe mogu da daju trombocite ukoliko nisu imale trudnoću (porođaje, namerne ili spontane prekide trudnoće) - objašnjava dr Bosnić za Telegraf.rs.

Ona objašnjava da postoji više medicinskih razloga zbog kojih davalac može biti privremeno odbijen.

- Kao, na primer, ako davalac trenutno ima akutnu infekciju ili alergiju u akutnoj fazi, on ne može davati trombocite do potpunog povlačenja simptoma i određen broj dana nakon okončanja terapije - ističe ona.

Testiranje, pa doniranje 

Da bi potencijalni davalac trombocita dao trombocite, mora prethodno da bude testiran.

- Testiranje podrazumeva pregled vena, lekarski pregled i uzorkovanje krvi za određivanje kompletne krvne slike. Ako su rezultati zadovoljavajući, davaocu se savetuje da na sam dan davanja trombocita dođe odmoran i naspavan, uzme lagani doručak i dovoljno tečnosti, jednu do dve čaše - objašnjava dr Bosnić.

Ona podseća da trombocite sa separatora, aferezne trombocite, najčešće primaju najteži hematoonkološki pacijenti. Sa druge strane, davaoci ih mogu donirati na svakih 15 dana. 

- Stanje pacijenata diktira potrebu za primenom transfuzije trombocita, a samim tim i potrebu za davanjem trombocita. Nekada je potrebno da pacijent nekoliko dana uzastopno prima ovu terapiju, a češće na drugi dan. Davalac trombocita, jednim davanjem obezbeđuje jednu terapijsku dozu. Davalac može donirati trombocite na svakih 15 dana. Trombociti se veoma brzo obnove u organizmu i imaju kratak životni vek. Ne mogu se praviti rezerve koncentrata trombocita zato što je rok važenja jedne jedinice afereznih trombocita pet dana - objašnjava dr Bosnić.

Prema njenim rečima, potrebe pacijenata za trombocitima zadovoljavaju se kroz takozvano „namensko“ i „nenamensko“ davanje afereznih trombocita:

- „Namenski“ davaoci su oni koji se prethodno testiraju za konkretnog pacijenta i po potrebi za njega doniraju trombocite, a „nenamenski“ tj. davaoci po pozivu, su oni koje zaposleni sa Odeljenja za donorske afereze Instituta za transfuziju krvi Srbije pozivaju za davanje u saradnji sa Organizacijom ,,Leuka“.

Video: Ovako izgleda proces dobijanja lekovitog krvnog seruma protiv Kovida-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana89

    31. jul 2021 | 12:41

    Nije mi jasno zasto zene koje su radjale i td ne smeju davati trombocite?

  • Пуфна

    31. jul 2021 | 12:38

    Ја сам одбијена јер имам испод 60кг. На 166цм имам 56 кг, у тренингу, здрава исхрана, 28 год тада. Треба да се угојим 4 кг да би донирала.. ?? Једино да слажем следећи пут да имам 60 на ваги. A имам здраву крв коју тражите 😅

  • Sandokan

    31. jul 2021 | 14:17

    A zasto je bitno da te osobe donori imaju preko 60 kilograma, zasto postoji to ogranicenje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA