≫ 

Krizni štab nije doneo nove mere: "Najgora kazna je da se razbolimo, prenesemo, ili smrtni ishod"

Sednica kriznog štaba održana je u Palati Srbija

Video: Darija Kisić Tepavčević objasnila koje stanovništvo će morati da primi treću doze vakcine

Sednica kriznog štaba za borbu protiv korona virusa završena je u Palati Srbija. Javnosti se obratila epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je apelovala je na sve građane koji to nisu uradili da se vakcinišu. Nijedna nova mera danas nije donesena, napomenula je Kisić Tepavčević.

- Svakim danom imamo značajan broj ljudi koji se inficira i hospitalizuje, taj broj je sada već oko 300. Preporuka koordinacionog tela za imunizaciju je da postoji potreba za trećom dozom vakcine, ovakva istraživanja se rade svuda u svetu, ali nema konzistentnih zaključaka.

- Treću dozu treba da dobiju osobe koje imaju različita hronična oboljenja, transplantirani, osobe na hemodijalizi, oboleli od malignih oboljenja, pacijenti hroničnim oboljenjima jetre, bubrega, pluća... U ovom momentu to je grupa koja je prepoznata kao grupa kojoj treba da se pojača imunitet trećom dozom, koja treba da se da šest meseci posle druge doze.

Video: Kisić Tepavčević najavila češće sednice Kriznog štaba: Donosićemo odluke u zavisnosti od situacije

Ona je navela da će sastanci kriznog štaba od sada biti održavani češće.

Porast novozaraženih nije dramatičan, ali pokazuje nam da vrlo lako epidemiološka situacija može da izmakne kontroli, kaže Kisić Tepavčević. Ona je apelovala na mlade da se vakcinišu, jer, kako je navela, svaki peti čovek do 30 godina je vakcinisan.

- Oni predstavljaju značajne prenosioce bolesti. Mnogi još uvek ne razmišljaju o jeseni, o sezoni gripa, upravo je sad vreme za imunizaciju. Mladi treba da zadaju završni udarac virusu - navela je ona.

Video: Kisić Tepavčević o odgovornosti Kriznog štaba za trenutnu epidemiološku situaciju

U najboljem slučaju neće se ni desiti novi talas ukoliko se najveći broj nas vakciniše.

- Mi očekujemo grip svake godine, sva je prilika da će tako nešto da se ponavlja i sa korona virusom. Sad imamo vakcinu, sve zavisi od nas i tok epidemije i da li će doći do novih talasa - rekla je Kisić Tepavčević.

Video: Darija Kisić Tepavčević o novom talasu i školama: Školska godina počinje 1. septembra

Školska godina počeće 1. septembra

Školska godina počeće 1. septembra i nadamo se da će nastava da se odvija normalnim tokom, a definitivna odluka biće doneta u nedelji pre početka školske godine, rekla je ministarka.

Ranije danas je ministar prosvete pozvao nevakcinisane zaposlene u prosveti da to učine do početka školske godine.

Stručnjaci su prethodnih dana upozoravali na povećanje broja novozaraženih, kao i na opasnost da u Srbiji zbog slabog odziva na vakcinaciju u septembru dođe do četvrtog talasa.

Video: Kisić Tepavčević o uvođenju obavezne vakcinacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je najavila da je moguće da na sednici Kriznog štaba, na preporuku Stručnog komiteta za imunizaciju, bude doneta i odluka o trećoj dozi vakcine.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek poručio je da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen i dodao da je preporuka da treća doza bude "Fajzerova" ili "Modernina" vakcina, koja će doći na jesen.

Naveo je da su ispitivanja koja su vršena na velikom uzorku u svetu pokazala da te vakcine daju brži imuni odgovor, ali i dodao da to ne isključuje mogućnost da se izabere bilo koja od četiri vakcine koje je odobrila Agencija za lekove.

U poslednja 24 sata nije bilo preminulih

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 332 nova slučaja zaraze virusom virusa, nije preminula nijedna osoba za 24 sata. Testirano je 9.709 osoba, a na respiratoru je 11 osoba.

Video: Seničić: Građani Srbije u pet zemalja bez kovid dokumenata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomy

    28. jul 2021 | 20:09

    I kad je počela i sada obilazim celu Evropu Nemci su prilično zatvoreni U GRADOVIMA po selima niko ama bas niko čak ni u radnjama ne nose maske,kad je korona pod znacima navoda bila najjača bio sam u Italiji i Španiji nosile su se maske tačno je ali se ništa pompezno nije događalo a na našim televizijama ispada kao da su leševe skupljali po ulicama masku ne nosim niti sam je nosio grip ko grip ako uopšte postoji cilj je da se narod vakciniše a svi znaju da su napravljene PROTIV čoveka frikovi poput Bil Gejtsa igraju se bogova žele da smanje populaciju na 500 miliona za vašu informaciju do dana današnjeg samo je 2,5%nemaca primilo vakcinu narod pametan a sve vlade koje pritiskaju svoj narod da se vakciniše su uzele pare mi smo eksperiment.Ne savetujem nikoga ništa neka svako radi kako misli da treba Nemci i Francuzi kažu da vakcine nisu dobre i ja im verujem a Kon je akcionar kako kažu u 26 farmaceutske kompanije tako da je za njega ovo biznis.Ponasajte se normalno i uživajte u svakom trenutku života.U meni stvara još veću sumnju to što prisiljavaju zdravstvene radnike policiju vojsku itd da se vakcinišu inače terace ih da rade testove kad god su odsutni više od dva dana i moraju da ih plate šta da vam kažem sve je jasno.UNISTAVAJU NAS

  • Ana

    28. jul 2021 | 19:20

    Mnogo se sekiraju za narod, jel to onaj isti narod koji leci decu sms porukama ,nema para da se najede ko covek ,na letovanje i zimovanje ne ide i jedva placa lekove ,izbacuju ih na ulicu zbog nemastine jel se za taj narod ovi sekiraju i teraju da se bode ?

  • Www

    28. jul 2021 | 19:04

    DOSADILI STE I BOGU I NARODU...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA