Godišnje ugine 170.000 jedinki divljih ptica: "Preduzeti mere za iskorenjivanje njihovog stradanja"

Na meti je više hiljada domaćih i stranih lovaca su umorne ptice selice poput prepelice i grlice

  • 2

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Vlada Republike Srbije naložila je u aprilu ove godine nadležnim ministarstvima preduzimanje mera za iskorenjivanje stradanja divljih ptica.

Kako predstojećeg vikenda počinje lovna sezona na ptice selice, u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da je krajnje vreme da državne institucije preduzmu sve zakonske mere za zaustavljanje najmasovnijeg vida krivolova ptica - uništavanje prepelica uz korišćenje elektronskih vabilica.

- Svake godine tokom avgusta i septembra, polja širom Srbije odzvanjaju od pucnjeva iz pušaka. Na meti više hiljada domaćih i stranih lovaca su umorne ptice selice poput prepelice i grlice - saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Gubitak staništa i hrane, moderne poljoprivredne prakse, lov i krivolov, desetkovali su populacije ove dve vrste ptica. Tako je, primera radi, populacija grlice u Evropi u poslednjih 40 godina opala za više od 80 odsto, pokazuju podaci globalne mreže za zaštitu ptica i prirode BirdLife International.

Izlov grlice i takođe proređene prepelice, zabranjen je u većini evropskih država. Međutim, Srbija decenijama unazad ne sledi primere dobre međunarodne prakse i dozvoljava ubijanje ugroženih ptica.

Lov uz nedozvoljena sredstva

 

Lov prepelica u Srbiji posebno je problematičan jer se gotovo po pravilu vrši uz korišćenje nedozvoljenih sredstava, elektronskih vabilica, koje je krivični zakonik prepoznao kao sredstva za masovno uništavanje divljači.

Ovi uređaji služe da emitovanjem prodornog oglašavanja tokom noći na određenu lokaciju privuku i zadrže veliki broj prepelica koje narednog jutra budu ubijene. Vabilice zavaravaju prepelice, koje se preko Evrope sele za Afriku, da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Korišćenje elektronskih vabilica na području Republike Srbije zabranjeno je Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora. Prema domaćem Кrivičnom zakoniku korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 3 godine.

- Zbog nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja u Srbiji godišnje strada 120.000 do 170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je najveći broj prepelica, 50.000 do 60.000 jedinki - upozorava Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Procenjujemo da se na području Srbije, uglavnom vikendima, nezakonito koristi oko 800 elektronskih vabilica. Ovi uređaji su glasni i mogu se čuti sa velike udaljenosti, sa više od 2 kilometra. Velika je enigma zašto ih lovočuvari izuzetno retko pronalaze i prijavljuju - kaže ona.

Zaključkom Vlade, između ostalih, zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da preduzmu mere i aktivnosti iz delokruga svojih nadležnosti u cilju iskorenjivanja nezakonitog ubijanja, hvatanja i trgovine divljim vrstama ptica.

Ova odluka Vlade je ujedno i potvrda preporuka Stalnog komiteta Konvencije Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa (Bernska konvencija). Dokument se odnosi na Rimski strateški plan o iskorenjivanju nezakonitog ubijanja, hvatanja i trgovine divljim vrstama ptica na koji se Republika Srbija pravno obavezala.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane i građanke da im se pridruže u sprečavanju krivolova i prijave korišćenje elektronskih vabilica policiji. Takođe, možete se obratiti za savet i podršku Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na broj 021/302-33-61.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa..

    29. jul 2021 | 11:07

    ..ucinite nesto konkretno, zabranite lov! Ionako ih trujemo raznim glupostima, zasto i 'uvozimo' ove ubice-lovce?! Koliko treba da budes ogranicen da ubijas toliko a ne znas da pravis nenadnoknadivu stetu planeti koja je, ionako, u rasulu zbog nas?!

  • misko

    29. jul 2021 | 11:40

    na jug srbije cveta biznis sa italijanima lovcima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA