≫ 

U dva grada apeluju na racionalno trošenje vode tokom tropskog talasa: U suprotnom, neće je imati

Voda je ograničen resurs i zbog toga se mole svi sugrađani da budu savesni i odgovorni

  • 3
LETO TEMPERATURA, vrucina, vremenska prognoza, toplotni udar Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vode ima, ali se ona u ovom momentu treba racionalno trošiti - za piće, kuvanje i higijenske potrebe, ali ne i za zalivanje bašta, punjenja bazena... Ovo je apel, koji su tokom ovog tropskog talasa, koji će preći i u avgust, uputili nadležni građanima u dva grada u Srbiji.  

Istaknuto je da, s obzirom na to da prete velike vrućine, građani treba da povedu računa na šta sve troše zalihe vode.

- S obzirom na to da su za predstojeći vikend najavljene ekstremno visoke temperature, prinuđeni smo da apelujemo na korisnike da vodu troše namenski, tačnije za obavljanje higijenskih potreba, kuvanje i piće, kako ne bi došlo do situacije ponovnog uvođenja restriktivnih mera - kažu u novosadskom JKP "Vodovod i kanalizacija" i dodaju:

Vode trenutno ima dovoljno, ali ne za zalivanje bašta, polivanje pločnika, punjenje bazena i ostale vidove neracionalne potrošnje . Voda je ograničen resurs i molimo sve sugrađane da budu savesni i odgovorni.

Pored Novog Sada, i  Štab za vanredne situacije opštine Lučani uputio je apel svojim građanima da vodu za piće koriste krajnje racionalno.

- JKP "Komunalac Lučani“ beleži enormnu potrošnju i nagli skok neracionalnog trošenja vode za piće. Bazeni za vodu su na minimumu, te da ukoliko se ovakav trend nastavi, narednih dana neće imati vode - prenosi RINA

Štab za vanredne situacije, naime, moli građane opštine Lučani da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i niskog vodostaja reke Rzav, vodu isključivo koriste za piće, sanitarne potrebe i kuvanje, kako ne bi došlo do višečasovnih restrikcija i da aktivnosti poput navodnjavanja poljoprivrednih površinaci i punjenja bunara predstavljaju neracionalnu potrošnju vode.

- Zbog visokih temperatura i neodgovornog ponašanja brojnih potrošača, potrošnja pijaće vode enormno je skočila. Ukoliko se trend korišćenja pijaće vode za nepotrebne aktivnosti nastavi i narednih dana, javno komunalno preduzeće će biti primorano da uvede restrikcije vode, što verujemo nikom nije u interesu, ali ako ne prevlada razum i empatija, to ostaje kao jedina mera - rekao je za agenciju RINA Milivoje Dolović, komandant Štaba.

Tek nas čekaju tropske vrućine

Osveženje koje je najavljeno za nedelju, po upozorenju RHMZ, će izostati. Naime, Srbiju i za vikend, kao i naredne nedelje oečkuju visoke temperature a one će u nedelju, 1. avgusta ponegde dostizati i 42 stepena.

- -Do kraja sedmice veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 35 na severu do 40 na jugu Srbije, a u nedelju, 1. avgusta na jugoistoku lokalno i do 42 stepena - piše u upozorenju RHMZ koje je objavljeno jutros a koje važi do 5. avgusta:

- U ponedeljak i utorak, 2 i 3. avgusta, visoke temperature očekuju se samo na krajnjem jugoistoku Srbije - do 37 stepeni, a u ostalim krajevima biće svežije. U sredu, 4. avgusta u svim krajevima ponovo veoma toplo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Petric

    29. jul 2021 | 22:44

    Pa uzmite recept od Zrenjaninske vlasti,Zrenjanin i nemaju vodu oko 17 godine i nemaju problema sa potrošnjom,da Vam pošaljem i naše rukovodstvo da rešite probleme,načini uslov da ih nevracate.

  • Ratar

    29. jul 2021 | 13:52

    Ma vi ce mi kazete kolko da trosim. Trosim celu noc, zalivam travnjak, osvezavam oko kuce i krov. Posaljite racun i cao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA