≫ 

Alarmantne scene borbe sa požarom kod Nove Varoši: Vatrogasci na tačkama koje su potencijalno opasne

Na gašenju požara angažovan je 81 vatrogasac-spasilac sa 33 vozila, kao i četiri helikoptera, koja su tokom prepodneva u 32 naleta izbacili oko 41 tonu vode

  • 1

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova tokom prepodneva uspeli su da preseku zapadnu stranu požara koji je zahvatio borovu šumu u blizini mesta Negbina, kod Nove Varoši i za sada, više nema otvorenog plamena.

Na gašenju požara angažovan je 81 vatrogasac-spasilac sa 33 vozila, kao i četiri helikoptera, koja su tokom prepodneva u 32 naleta izbacili oko 41 tonu vode, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Vlado Plemić istakao je da situacija sa požarom u najvećoj meri zavisi od meteo uslova, ali da je zapadna strana požara presečena i da očekuje da neće doći do pogoršanja situacije.

Kako je istakao, nema više otvorenog plamena, ali se u popodnevnim satima može očekivati da dođe do krunskog požara, zbog čega su vatrogasci-spasioci razmešteni na tačkama koje su potencijalno opasne.

Vatrogasci-spasioci iz Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Jagodine, Kruševca, Beograda, Valjeva, Novog Sada i Prokuplja angažovali su sve kapacitete kako bi se izborili sa vatrenom stihijom na izuzetno nepristupačnom terenu i uz otežavajuće vremenske prilike.

Snage preusmerene na gašenje istočne strane

 

Nakon što su zajedničkim dejstvovanjem, više od 80 pripadnika Sektora za vanredne situacije i 13 pripadnika Helikopterske jedinice sa četiri helikoptera, uspeli da stave pod kontrolu zapadnu stranu požara kod Nove Varoši, Ministarstvo unutrašnjih poslova preusmerilo je snage na istočnu stranu požara na otvorenom u selu Negbine.

Tokom dana, na delu teritorije opštine Nova Varoš proglašena je vanredna situacija.

Na gašenju požara angažovani su vatrogasci-spasioci iz 13 organizacionih jedinica MUP-a, kao i pripadnici Helikopterske jedinice, koji su u 36 naleta izbacili oko 46 tona vode.

S obzirom na vremenske uslove i najavljenu veoma visoku temperaturu, kao i promenu kretanja vetra po smeru i intenzitetu, očekivano je dejstvovanje i tokom sutrašnjeg dana radi brže lokalizacije i likvidacije požara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jjapostata

    29. jul 2021 | 22:13

    A da kupite one Er Traktore, male zute protivpozarne avione, koji su po 2,5 miliona evra novi, a nose/bacaju 3.000 litara vode u naletu, za razliku od helica, koji em su skuplji (10-12 miliona evra), em nose svega 500 litara… Kako vidim ima ih skoro svaka ozbiljnija drzava, koja ima problem sa pozarima: Spanija, Francuska, Portugal, Italija, Izrael, Kipar, a na Balkanu i Hrvatska, Crna Gora, Makedonija... Koriste ih i Amerika kao i Australija kao izbor prvog reda. Cak ih je i Svedska kupila…Ako mogu Crnogorci i Makedonci da ih imaju, sto mi nemamo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA