≫ 

Marija Lukić u ulozi žrtve koja trpi partnersko nasilje: "Pored supruga se osećam kao u zatvoru"

Projekat "SOSprotivNasilja" Udruženja Fenomena ima za cilj da istakne i osvesti kako bilo koji vid nasilja nad ženama ima 0% tolerancije

  • 12
Marija Lukić Brus Foto: Mateja Beljan

Marija Lukić je danas simbol borbe žena protiv svakog uznemiravanja, nakon što se usudila da Milutina Jeličića Jutku, bivšeg predsednika opštine Brus kod kog je bila zaposlena, prijavi za polno uznemiravanje.

Ova hrabra žena pokazala nam je da se borba isplati i da žena ne sme da ima toleranciju na nasilje, kao i to da je pravda dostižna.

Marija je u sklopu akcije u borbi protiv partnerskog nasilja, odlučila da se stavi u ulogu druge žrtve. Jer, žrtva je jednom bila, i to svog poslodavca, i o tome je odlučila da progovori javno.

Sada se stavila u ulogu žene koja trpi partnersko nasilje. U videu koji je snimila, govorila je o psihičkom nasilju koje podjednako proizvodi bol kao i svako drugo. Stavila se u ulogu žene koja je trpela, ali je na to odlučila da stavi tačku.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Moć Promene (@moc.promene)

- Radim na fakultetu. Mislim da imam dobru komunikaciju sa studentima. Imam 40 godina. Udata sam. Imamo devojčicu. Poslednje dve godine sve se promenilo između supruga i mene. Počelo je nepoverenjem, nastavilo se ucenama, zabranio mi je da viđam majku. Stan u kom živimo je moj, ali ja sam u njemu zarobljena. Pored supruga se osećam kao u zatvoru. U početku sam plakala, to mi je bio ventil. A onda su i suze prestale...

Oklevala sam da pozovem SOS broj jer sam bila ubeđena da moj problem nije drastičan, ali sam ipak odlučila da napravim prvi korak i pomognem sebi. Napravi prvi korak - korak ka sigurnosti. Pozovi SOS telefon 0800 35 00 36. Ne trpi nasilje - poruka je Marije Lukić.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Moć Promene (@moc.promene)

Marija je navela da je svesna da nije jedina koja je trpela zlostavljanje jednog muškarca, i toga da mnoge žene trpe partnersko nasilje, te da upravo njima želi da bude vetar u leđa.

- U projekat #SOSprotivNasilja Udruženja "Fenomena" uključila sam se zbog solidarnosti sa drugim ženama, da u jeku pandemije ova tema i žrtve nasilja ne ostanu zaboravljene. Kampanja protiv nasilja tokom kovid pandemije je važna jer je medijska pažnja okupirana koronom, a i nasilje nad ženama je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom zbog rasprostranjenosti širom sveta i velikog broja slučajeva, pa zaslužuje stalnu i ozbiljnu pažnju - rekla je Marija Lukić.

Psihičko nasilje

Iako psihičko nasilje ne ostavlja modrice, ostavlja ožiljke, i to na duši. Ono ostavlja posledice na mentalno zdravlje žene i njeno blagostanje. Depresija, anksioznost, misli o samoubistvu ili pokušaj samoubistva su neka od stanja kroz koja prolaze žene koje su iskusile ili trpe emocionalno zlostavljanje.

Psihičkim nasiljem nasilnici urušavaju nezavisnost i samopouzdanje ženi sa ciljem da održe moć i kontrolu u vezi.

U osnovi psihološkog nasilja je verbalno zlostavljanje. Nasilnik konstantno kritikuje ili vrši negativno "etiketiranje" osobe. Psihološko nasilje je više od jedne rasprave, ono se dešava duži vremenski period tokom kojeg nasilnik kontoliše ženu i urušava njeno samopouzdanje, mentalno zdravlje i proizvodi osećaj straha i nesigurnosti.

Sklonost nasilnika da se pretvara kao da se ništa nije dogodilo ili čak da okrivljava žrtvu je veoma često za emocionalno i psihičko nasilje.

Vrlo je važno, kada žena posumnja da je možda žrtva psihičkog nasilja, da odreaguje, da potraži spas u voljenim ljudima, i da izađe iz začaranog kruga. Tolerancija na ovo, kao i na sve druge vidove nasilja, ne sme da postoji.

Ukoliko trpite nasilje ili znate nekog ko je žrtva nasilja, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.

Video: Žrtva i zlostavljač na metar jedno od drugog: Jutka se nije usudio da pogleda Mariju Lukić u oči u tesnom hodniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vihor

    29. jul 2021 | 17:14

    koliko god ssm.postvao Vasu borbu protiv coveka koji Vam je naneo traumu i bol..sad vidim da ce posle supruga da Vam trauma trpljenja biti i Vase dete..postovana gospodo Vi imate problem ssda trpljenja sama sebe..zelite da se izivite i nadohnadite sve ono sto vam provinciska sredina nije dozboljavala..tako i recite ne nagladavajte Vas je stan i zajednicko dete...i ja sam.porodican covek vasih godina mnogo imucniji od moje supruge ..jednaki smo i sve je nase i ako dode dan ..ne znam sta zivot nosi ..nije mi smetala..nisam joj smetao imamo dete..jedino joj nebi oprostio IZDAJU...da me ponizi i povredi ..i tada bi bilo Zbogom..ali nasa prica...STAVI PRST NA CELO ..LUTAS I GUBIS SE ..DALI SI U PRAVU ..NEBITNO..NISI NAJPAMETNIJA I NAJUMNIJA ZENA ..I SPUSTI DE NA ZEMLJU..!

  • Simke

    29. jul 2021 | 19:13

    Jel to ona sto je sa Jutkom razmenila 700 poruka pa ga prijavila za nasilje tj.mobing.

  • Lina

    29. jul 2021 | 17:49

    Bravo Marija samo napred Ne slusaj komentare drugih ti si hrabra zena sto si i pokazala Nastavi i dalje tako Zelim ti mir u srcu i dusi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA