U Srbiji se godišnje privremeno oduzme 1.000 dece: Razlozi nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje

Dužnost je svih nas kao građana da reagujemo ako vidimo da je neko dete zanemareno i zapušteno - kaže Sandra Perić, direktorka Komore socijalne zaštite

  • 3
Maltretiranje, tuča, dečak, dete, pesnica

Foto-ilustracija: Shutterstock

Oko 1.000 dece svake godine bude izdvojeno iz biološke porodice. Ta deca nisu trajno oduzeta od roditelja, već je to privremeno rešenje dok se porodici ne pruži odgovarajuća pomoć da ponovo vrate roditeljske kapacitete. Deca se najčešće oduzimaju zbog neadekvatnog vršenja roditeljskog prava, rekla je za RTS Sandra Perić, direktorka Komore socijalne zaštite.

Gostujući u Beogradskoj hronici, ona je istakla da roditeljske kapacitete procenjuje Centar za socijalni rad.

- Moram da kažem da je Centar za socijalni rad organ koji sprovodi hitne mere, ali odluku o samom roditeljskom pravu donosi sud - ističe Sandra Perić.

Dodaje da se deca najčešće oduzimaju zbog neadekvatnog vršenja roditeljskog prava, odnosno grubog zanemarivanja roditeljskog prava, zlostavljanja, nasilja nad decom i nekih drugih okolnosti kada roditelji privremeno ne mogu da obavljaju roditeljske dužnosti.

- Na žalost, postoji određen broj dece koja se izmeštaju iz zdravstvenih razloga, odnosno zbog teškog zdravstvenog stanja roditelji nisu u mogućnosti da brinu o deci - objašnjava Perićeva.

Naglašava da se u porodice ne vrati onoliko dece koliko bi bilo idealno da se vrati. Po porodičnom zakonu i Konvenciji o zaštiti prava deteta UN, koju je naša zemlja ratifikovala, svako dete ima pravo da živi sa svojim roditeljima i svojoj biološkoj porodici.

- Međutim često smo svesni toga da određena deca zaista ne mogu da se vrate u svoju bilošku porodicu - ističe direktorka Komore socijalne zaštite.

Dužnost svih građana da reaguju

 

Prema njenim rečima, Centar vrlo profesionalno i odgovorno procenjuje status deteta, njegove razvojne potrebe, obrazovne potrebe, snage porodice, roditeljske kapacitete, koliko je porodica integrisana u svoju sredinu, koliko ima podršku srodnika.

- Vrlo kompleksno i zahtevno pitanje i pred stručnjacima Centra za socijalni rad je velika odgovornost, a pogotovo često što su ova pitanja pod lupom javnosti - kaže direktorka Komore socijalne zaštite.

Sandra Perić, Komore socijalne zaštite

Sandra Perić, Printskrin: RTS

Dodaje da je dužnost svih nas kao građana da reagujemo ako vidimo da je neko dete zanemareno i zapušteno.

- Pogotovo ako dolazimo iz institucija koje imaju za cilj zaštitu dece, a to su obrazovne institucije, policija, zdravstvene institucije i sistem socijalne zaštite, odnosno centar za socijalni rad, svi pružaoci usluga i sve ustanove za smmeštaj korisnika - navodi Perićeva.

To znači da ne smemo da pretpostavljamo da će Centar za socijalni rad da zna za problem u svakoj porodici, nego ako vidimo u komšiluku da postoji problem da smo dužni da nekoga obavestimo.

- Sistem socijalne zaštite nije svemoguć. Mi imamo velike ingerencije, ali Centar ne može da ulazi u sve porodice, za koje ne postoji sumnja, za koje neko ne javi da se nešto dešava sa detetom. Upravo zbog toga jeste akcenat i na građanima u smislu suseda, kolega sa posla. Često takve slučajeve prijavljuju i srodnici koji utvrde da se nešto dešava u porodici i da im treba pomoć - objašnjava Perićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    31. jul 2021 | 08:10

    Oduzimaju se pretezno jer je to dobar biznis za socijalne ustanove.Tamo pretezno rade lose osobe bez osecaja.

  • Belfagor

    31. jul 2021 | 08:43

    Deca su naše najveće bogatstvo i ove godine se očekuje veliki izvoz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA