≫ 

UNESKO: Srpska dobra na KiM ostala na listi svetske baštine u opasnosti

U opasnosti su manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

  • 0
Kivot sa moštima Svetog Kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani Kivot sa moštima svetog kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani, Foto: TV Hram

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, srednjevekovnih spomenika na Kosovu (Srbija), na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je danas za Tanjug ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

- To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuitanu ozbiljnu ugroženost ovog dobra na šta Republika Srbija stalno ukazuje - rekla je ona.

Ova dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn "Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine" čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Jedna od tema petnaestodnevne konvencije, koja se završava danas, bila je i "Utvrđivanje liste svetske baštine i liste svetske baštine u opasnosti", sa jednom od tačaka Dnevnog reda koja je glasila "Ažuriranje Liste svetske baštine u opasnosti".

Srednjovekovni spomenici na Kosovu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. godine, kao i Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006. godine. Četiri kulturna dobra u dokumentima Uneska se ne vode kao vizantijsko, ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)", navodi Kosovo online.

Kosovske vlasti pokušavaju da te spomenike pripišu Kosovu, ne samo u teritorijalnom smislu, već kao spomeničko nasleđe Kosova, kao deo "kosovskog kulturnog identiteta". Srbija se u Unesku zalaže za sprečavanje sve češćih pokušaja prekrajanja istorije i preuzimanja kulturne baštine motivisane političkim razlozima i težnjama.

Na Kosovu nalazi se ukupno 458 nepokretnih kulturnih dobara od posebne važnosti za Srbiju, od čega je 61 dobro od izuzetnog značaja. Na Kosovu se nalazi 1.300 crkava i manastira, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA