≫ 

Danas je Sveti Ilija Gromovnik: U polju ne bi trebalo raditi, a veruje se da on donosi promene

U narodu postoji i izreka "od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da praznik označava prekrentnicu i kraj tropskim letnjim danima

  • 9
sveti Ilija gromovnik

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju, važi za strogog propovednika etičkih vrednosti.

Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom. Kako kaže predanje, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga još naziva i gromovnikom. Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija, a ako znamo da su Srbi upravo iz mnogobožačke slovenske religije prešli na hrišćanstvo, jasno je zašto se pridaje toliki značaj ovom svetitelju.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, u svojim plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena, takođe, slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Veruje se da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša. Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

U narodu postoji i izreka "od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da praznik označava prekrentnicu i kraj tropskim letnjim danima.

Veruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Običaj nekada je bio da majke mažu decu medom da bi cele godine bila zdrava. Takođe, mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

Sveti Ilija slava je i mnogih domaćina u Srbiji. Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću Kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

Video: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    2. avgust 2021 | 08:47

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETOG ILIJU. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO NA MNOGAJA LJETA. AMIN.

  • Dana

    2. avgust 2021 | 09:13

    Sreća Slava svima koji slave. Sveti Ilija sačuvaj nas od svih bolesti i nevolja!

  • Mirjana

    2. avgust 2021 | 09:22

    SRECNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE ! DOBRO ZDRAVLJE SRECAN ZIVOT SVIM LJUDIMA OVOG SVETA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA