≫ 

Divlje svinje uništile zasade kukuruza u dolini Gruže: Potpuno uništeno 200 hektara letine

Uako je na usevima totalna šteta, nada unesrećenim zemljoradnicima upravo je u zakonu

  • 0
Divlje svinje, Loznica Foto: Rina.rs

Zasadi kukuruza u dolini reke Gruže, na granici opština Knić i Kraljevo nastradali su jersu na njih naišle divlje svinje. Letina je skoro potpuno uništena na oko 200 hektara u ataru sela Petropolje, Zakuta, Guberevac.

- Svake godine smo pod sve jačom najezdom divljači koja silazi sa okolnih Gledićkih planina, a u poslednje vreme ulaze i ljudima u dvorišta. Očigledno je da se poslednjih godina njihova populacija znatno uvećala, a šteta koju nanose je ogromna. Niko ne može da obezbedi njive od nekoliko stotina hektara, a da zlo bude veće radi se o najplodnijoj zemlji u ovom delu Srbije - kaže zaporal U centar M. P. iz Petropolja.

Uako je na usevima totalna šteta, nada unesrećenim zemljoradnicima upravo je u zakonu.

- Svako lice kome divljač unutar ili van lovišta pričini štetu, ima pravo da zahteva naknadu štete od lovačkog udruženja koje upravlja lovištem, odnosno od nadležnog ministarstva - kaže advokat Srđan Mladenović iz Kragujevca.

Prema njegovim rečima "postupak se prvo vodi vansudski i komisija utvrđuje visinu štete, a ukoliko oštećeni nije zadovoljan visinom naknade, može podneti tužbu sudu".

- Bitno je napomenuti da su rokovi za prijavu štete dosta kratki - 10 dana od nastanka štete. Takođe, zakon o divljači i lovstvo propisuje obavezu i korisnika lovišta i svih vlasnika zemljišta u okolini, da preduzimaju mere da spreče nastanak štete - postavljanje ograda, strašila, vršenje nadzora i drugih radnji - kaže advokat Mladenović.

Video: Urnebesno: Divlja svinja iznenada upala u frizerski salon i napravila haos

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA