Detaljna prognoza za 7 dana: Temperature niže i do 10 stepeni, u jednom delu zemlje i dalje vrućine

Meteorolozi najavlju da će temperature do petka biti do 30 stepeni u većem delu zemlje

  • 3
Beograd, topao sunčan dan

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Znatno prijatnije temperature, u odnosu na prethodne dane, obeležile su početak ove radne sedmice. Kako meteorolozi najavljuju, i narednih dana živa u termometru ne bi trebalo da prelazi iznad 30. podeoka, osim na jugu Srbije gde će biti nešto toplije.

Prema prognozama "Weather2Umbrella", u glavnom gradu će danas biti maksimalno 29 stepeni Celzijusa.

- Oslabljeni hladni front usloviće da u ponedeljak na severu i zapadu Srbije bude i za 10 stepeni niža temperatura i maksimalna temperatura biće od 28 do 30, u Beogradu do 29 stepeni, uz pojačan severozapadni vetar, koji će dodatno rashladiti vazduh. Jug i istok Srbije i dalje će ostati pod uticajem vrele vazdušne mase, uz jugozapadne vetrove i temperature i do 37 stepeni. Ipak, u većem delu Srbije u ponedeljak pretežno sunčano, samo na severu i zapadu uz više oblačnočnosti - navedeno je.

Takođe, stoji i upozorenje na pesak iz Sahare, za ovo doba godine normalna pojava koja ne treba da brine građane.

- Inače, kako nad našim područjem preovladava jugozapadno visinsko strujanje, u višim slojevima atmosfere nalaze se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će padavine sadržati te čestice, što će ponovo biti vidljivo na vozilima i prozorima.

Do petka takođe prijatnije vreme, sa manjim oscilacijama u različitim delovima zemlje.

- U utorak i sredu pretežno sunčano, pred kraj dana uz više oblačnosti. Maksimalna temperatura biće od 30 na severu do 36 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu do 32. U četvrtak i petak promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na severu i zapadu Srbije biće znatno prijatnije i svežije, na jugu i jugoistoku i dalje vrelo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 26, na severozapadu do 38 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30. U petak od 22 na severozapadu do 34 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 26 stepeni.

Za vikend opet sunčano i uz porast temperatura, koje će u subotu biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, uglavnom od 30 do 32 stepena.

- U nedelju i početkom sledeće sedmice ponovo veoma toplo, uz temperature preko 35 stepeni. Prema trenutnim prognozama, oko 10. avgusta usledilo bi osveženje i pad temperatura za sedam-osam stepeni i one bi bile uglavnom oko 30 stepeni. Inače, kao i prethodnih dana i narednih dana će se oblačni i padavinski sistemi u sklopu ciklona i frontova premeštatai sa Atlantskog okeana severnije i zapadnije od našeg područja, tako d će u tim predelima Evrope biti znatno ugodnije i prijatnije, ali i sa čestim grmljavinskim olujama i obilnijim padavinama. Ovi sistemi do Srbije će u sklopu hladnih frontova i ciklona stizati kao veoma oslabljeni i najviše će se njihov uticaj osetiti na severu i zapadu Srbije. Jug Evrope, Mediteran i jug i jugoistok Srbije biće pod uticajem vrele vazdušne mase sa severa Afrike, a narednih dana temperature će na jugoistoku Makedonije prelaziti 40°C, u Grčkoj dostizati i 45°C - stoji u prognozi.

Inače, RHMZ je jutros izdao upozorenje, najpre za područje južne i istočne Srbije, koje važi do srede.

- Do 4. avgusta na jugu i istoku Srbije veoma toplo sa najvišom temperaturom do 36 stepeni - upozorava RHMZ.

Izdata je i najava u 6.30 časova, zbog moguće kiše i pljuskova, kojih će biti na severu zemlje i u Mačvi.

- U toku jutra uz lokalni razvoj oblačnosti na području Mačve i Vojvodine moguća pojava kiše i pljuskova sa grmljavinom. Usled priliva svežijeg vazduha iz srednje Evrope i sa zapada Balkana, danas se na severu i zapadu Srbije očekuje pad maksimalne temperature na vrednosti od 28 do 32 stepena, dok će na jugu i istoku zemlje biti i dalje toplo sa temperaturom do 36 - saopštio je RHMZ

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA