Preminuo akademik Vojislav Marić, ostavio značajan trag u oblasti matematičke analize

Za svoj rad nagrađen je Poveljom sa plaketom novosadskog Univerziteta i zahvalnicom Fakulteta

  • 2
Zgrada Sanu SANU / Foto: Wikipedia/Λατίνος

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je da je, u Novom Sadu, u 91. godini, preminuo prof. dr Vojislav Marić redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU.

- Ostavio je značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu - navodi se u saopštenju SANU.

- Svojim idejama i zalaganjem snažno je doprineo razvoju Fakulteta tehničkih nauka - od skromnog Mašinskog fakulteta do najvećeg i jednog od najznačajnijih fakulteta u Srbiji.

Za svoj rad nagrađen je Poveljom sa plaketom novosadskog Univerziteta i zahvalnicom Fakulteta. Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU) izabran je 1987, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000. godine.

Akademik Marić je bio gostujući profesor na više univerziteta u svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    2. avgust 2021 | 14:05

    Koliko ljidi u Srbiji zna za njega a koliko za miljanu, soraju, mimi oro e Srbijo..... one ne zaslužuju veliko početno slovo....

  • Nebojša Berak

    2. avgust 2021 | 13:48

    Bio je divan profesor i veliki Čovek, tesko je naci dobre reci za opisati ga. Neka mu je vecna slava i hvala za sve. Laka mu crna zemlja. Zasluzio jeda neka ulica ponese njegovo ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA