≫ 

Spaseno mladunče retke i strogo zaštićene ptice: Mali suri orao oporavlja se u Beogradu

U vreme izrade Studije zaštite Specijalnog rezervata prirode Jerma, evidentirana su dva gnezda, odnosno dva para surog orla u ovom području

  • 1

Zaposleni u Specijalnom rezervatu prirode Jerma spasili su mladu jedinku strogo zaštićene vrste - surog orla, koji je ispao iz gnezda i bio je u stanju dehidratacije.

Kako je Tanjugu kazao upravnik Specijalnog rezervata prirode, koji je deo JP "Srbijašume", Darko Ðorđević, ptica je pronađena u selu Trnski Odorovci, a pretpostavlja se da je usled prevelikih vrućina ispala iz gnezda i došla do priobalnog pojasa reke Jerme, gde je uočena.

- Srećom, intervenisali smo na vreme, ribočuvarska i čuvarska služba je na adekvatan način izvršila hvatanje i prihvat jedinke, koja nije imala povrede. Na adekvatan način je ptici data voda, hrana, jedinka se oseća dobro, vitalna je - rekao je Ðorđević.

Dodao je da je ptica prebačena u Zavod za zaštitu životne sredine u Beogradu. gde će biti uzgajana do onog momenta dok se ne oseti dovoljno jakom, vitalnom i zdravom da može da se vrati u prirodu na isti lokalitet.

Po njegovim rečima, suri orao je strogo zaštićena vrsta.

- U vreme izrade Studije zaštite Specijalnog rezervata prirode Jerma, evidentirana su dva gnezda, odnosno dva para, tako da nam je drago da je ova akcija sprovedena uspešno. I ranije smo imali slične intervencije, ali su to bile uglavnom rode, neke vrste čaplji, dok je ovoga puta reč o izuzetno značajnoj jedinki - rekao je Ðorđević.

Specijali rezervat prirode Jerma nalazi se pod zaštitom država, u prvom je stepenu zaštite i ovaj kompleks ima i nacionalni i međunarodni značaj.

- Površina je oko 7.000 hektara, obuhvata najlepši deo kanjona reke Jerme i prostire se na teritoriji Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice - podsetio je Ðorđević.

Video: Mladunče Nada, jedna divna priča...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA