≫ 

Rogićima iz Žiče grom zapalio štalu, šteta veća od milion dinara: Udarilo 2 puta, planulo kao barut

Ne sme ni da pomisli šta bi se dogodilo da je otac stigao do štale sa 27 grla govedi, rekao je Mikailo Rogić

  • 0
Porodica Rogić, Ziča, grom Foto: krug.rs/Nebojša Jovanović

U nevremenu koje je u subotu zahvatilo kraljevački kraj grom je zapalio štalu porodice Rogić u Gradima iznad Žiče. Izgorelo je oko 1.500 bala sena, bez skloništa za zimu ostalo je 40 grla stoke. Komšije će pomoći radom, ali bi dobrodošli građevinski materijal i stočna hrana.

Kad se od Žičke reke krene u planinu, ka vrhovima Stolova, posle nekoliko kilometara makadamskog puta nailazi se na potpuno izdvojeno domaćinstvo od nekoliko građevinskih objekata, među kojima je na proplanku malo udaljena velika štala. Ispostaviće se, srećom da je udaljena. Domaćinstvo ne možete da ne zapamtite, ne samo zato što je usamljeno, već i zato što se nalazi na prelepom mestu, na jednom ćuviku. Tu živi porodica Rogić, otac Radiša i tri odrasla sina: Nenad, Predrag i Mikailo, prenosi portal krug.rs.

Iako su se ugnezdili na jednoj čistini takoreći usred šume, Mikailo Rogić kaže da do sada nisu imali većih problema sa gromovima. Puca okolo, zvuči zastrašujuće, ali oni su već navikli. Ne seća se da je munja nekad nešto zapalila u njihovoj blizini. Štala je sagrađena pre pola veka i mada je na brisanom prostoru, do sada nije bila na meti gromova. Sve do subote.

– Nevreme je brzo naišlo, pa je samo brat Nenad bio kod kuće. Ja sam bio u planini i sklonio sam se kod drugova, otac je otišao da iz šume dotera goveda srećom nije stigao da ih vrati u štalu! Kaže brat da je prvi grom udario malo niže od štale, a zatim direktno u štalu. Planulo je kao barut! Pod krovom smo imali oko 1.500 bala sena. U stočnu hranu smo uložili 2.000 evra, a za manje od sat vremena sve je nestalo. Vatrogasci su stigli za 20-ak minuta, ali ljudi nisu mogli ništa da spasu, gasili su vatru da se ne bi proširila na šumu – priča Mikailo Rogić za portal krug.rs.

Mikailo kaže da je šteta veća od milion dinara, što u stočnoj hrani, što u samom objektu koji je bio čvrste građe, površine oko 100 kvadrata. Ne sme ni da pomisli šta bi se dogodilo da je otac stigao do štale sa 27 grla govedi! Stoka u punoj štali sigurno ne bi preživela, a ovako su uspeli da spasu i 2 konja i junicu koji su se zatekli u objektu. Međutim, muka vrednih Rogića i ovako je dovoljno velika: ne samo da su ostali bez stočne hrane za stoku za zimu, nego i bez krova nad glavom za oko 40 grla, jer osim goveda imaju i 11 konja. Sa ponosom kaže da su i goveda i konji umatičeni. Zima će brzo, naročito na obroncima Stolova, potrebno je što pre obezbediti sklonište za sve to blago.

– Spremali smo se da proširimo štalu, da nabavimo još goveda, a sada ne znam ni ja odakle ćemo da krenemo. Svakako, čim se ohlade zidovi, prvo ćemo dovesti majstore da provere u kakvom je stanju ovo što je ostalo, da procene stabilnost zidova i temelja i da li se isplati rekonstruisati, ili će morati da se ruši, pa sve ispočetka - kaže Mikailo Rogić.

Mikailo Rogić se saglasio sa predsednikom Mesne zajednice Žiča Zoranom Rudincem, koji je rekao da je potrebna pomoć u građevinskom materijalu i stočnoj hrani.

- Potrebna je pomoć u građevinskom materijalu i stočnoj hrani, a obratili smo se i rukovodstvu Grada za pomoć - kaže predsednik MZ Zoran Rudinac za krug.rs.

– Rogići su porodica koja je uvek pomagala komšijama dok su se organizovale mobe u selu, dolazili su šta god da se radilo i narod to pamti. Zato ćemo svi pomoći radom, ali potreban je materijal. Ispred Mesne zajednice spremio sam dopis za „Srbijašume“ sa molbom da obezbede drvnu građu, a obratili smo se i rukovodstvu Grada za pomoć – kaže predsednik MZ Zoran Rudinac.

Pretpostavlja se da će zahvaljujući pomoći meštana Žiče, nekog stovarišta građevinskog materijala, ponekog preduzeća i lokalne smouprave u zaseoku Bačište, kako se zapravo zove ovaj deo Žiče, do jeseni biti izgrađen nov dom domaće životinje porodice Rogić.

Video: Sveti Ilija potkresao palmu na Floridi: Pogodak groma snimljen kamerom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA