≫ 

Vučić: Imaćemo jedan od najmodernijih kliničkih centara u Evropi, ne možemo da izbegnemo 4. talas

U toku su završni radovi na izgradnji KCS

  • 48

U Kliničkom centru Srbije u toku su završni radovi na rekonstrukciji i izgradnji najveće zdravstvene ustanove u zemlji, a danas ih je obišao i predsednik Aleksandar Vučić.

- Ovo se mnogo promenilo od kada sam poslednji put bio ovde, zbog toga sam srećan. Izgledaće kao spejs šatl za Srbiju i srpske prilike za neki mesec - konstatovao je Vučić.

Upitao je nadležne i radnike, koji su ga dočekali aplauzom, da li će završiti do decembra, kako je planirano, i od njih dobili uveravanje da će radovi do tada biti završeni, prema planu.

- Znam da je veliki posao, dve su faze... Hvala vam na trudu, radu i energiji - zahvalio je Vučić radnicima u Kliničkom centru.

Upitao ih je i da li im se plate isplaćuju redovno, jer je to, kaže, najvažnije, na šta su radnici uzvratili potvrdno.

U izgradnji je i nova garaža, koja će imati 625 mesta, a Vučić je konstatovao da nikad nije dovoljno, i da bi bilo potrebno bar još 1.000 mesta.

Predsedniku su izvođači predstavaili plan budućeg Kliničkog centra i raspored odeljenja, klinika i službi.

Vučića je zanimalo i šta će biti sa prostorom Urgentnom centra, čije bi službe trebalo da budu prebačene u novu zgradu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će u taj prostor moći onda da se presele neke klinike, poput Svetog Save ili ortopedije.

"KCS će imati najsavremeniju opermu"

Sa Vučićem i Lončarom, radove su obišli direktor KCS dr Milika Ašanin, gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Prva faza će biti završena do 1. decembra ove godine. Ovo su finalni radovi. Za ovo ulažete energiju i ulažete novac da biste lečili ljude. Lekarima je ovo nešto bolji i ugodniji prostor. Ponsan sam što će Srbija da ima jedan od najvećih i najlepših klinilčkih centara u Evropi - rekao je predsednik.

Kako je objasnio, u izgrađenom KC biće blizu 900 ležajeva, a klinika će imati najsavremeniju opremu.

- Narednih dana ću razgovarati sa Danom Grujičić i Lonlčarom o novoj onkološkoj bolnici, da to bude na izvanrednom nivou - rekoa je Vučić i dodao:

- Ovaj Klinički centar ostavićemo generacijama koje dolaze. Trebalo bi do 5. septembra da završimo i novu kovid bolnicu u Novom Sadu.

U nove, završene prostore u Fazi I će se useliti službe koje se trenutno nalaze u Urgentnom centru, postojeća Poliklinika, kao i Služba urgentne medicine u Urgentnom centru sa pet operacionih sala, službom za angiografiju i dva kabineta za endoskopiju.

Takođe, tu će biti i poluintenzivna nega sa 594 kreveta, intenzivna nega 231 kreveta, ambulantna poliklinika i dnevna bolnica, 21 operaciona sala, kao i jedna hibridna sala.

Useliće se i kompletno Odeljenje za dijagnostiku i Odeljenje nuklearne medicine, kao i proširene laboratorije i doktorske ordinacije.

Građevinska dozvola za rekonstrukciju i izgradnju KCS dobijena je 2016. godine za prvu i drugu fazu izgradnje.

Prva faza rekonstrukcije i izgradnje obuhvata 86.000 metara kvadratnih i vredna je 69 miliona evra, dok druga faza obuhvata 46.500 kvadrata, i vredna je oko 43 miliona evra.

Dnevno je na ovom objektu zaposleno oko 920 ljudi.

Vučić: "Zadovoljan sam uloženim naporima MUP-a"

Odgovarajući na pitanja novinara o kriminalnom klanu Veljka Belivuka Vučić kaže da je zadovoljan uloženim naporima MUP-a.

- Gledali smo da naše ulice oslobodimo takvih kriminalaca i ubica koji su ugrožavali živote ljudi.

Kako kaže, izenađen je optužbama na njegov i račun ministra Vulina.

- Pet dana slušate te gnusne laži. Pravnici će pokrenuti krivičnu prijavu protiv nas i bićemo salsušani. Spreman sam da to saslušanej izvedem, da budem prikopčan na tu mašinu, da se vidi da li sam ijednu reč slagao ili ne o svakom od navoda. Siguran sam da je to speman i gospodin Vulin.

- Čuo sam se sa Stefanovićem pre dva dana i pitao kakvu ulogi FBI ima u slučaju Belivuk i rekao mi je da neka nikakvu, već uopšteno je to rekao. I naravno da FBI tu nema nikakvu ulogu - objasnio je.

Na pitanja o "Geoxu", Vučić objašnjava da će se pobrinuti za one koji su ostali bez posla.

- Radimo svakog dana da bismo te ljude krenule da zapošljavamo. Imamo 85 bračnih parova koji rade temao i verujemo da ćemo više od 200 ljudi zapolati tamo u narednih sedam dana.

Predsednik je na kraju najavio sutrašnji dolazak u Busije, povodom obeležavanja "Oluje".

Video: Vučić obišao završne radove na Kliničkom centru srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA