≫ 

U valjevskim selima meštani bez vode i po nekoliko dana: Godinama kubure s istim problemom

Meštani se žale da ograničenje potrošnje vode ne pogađa sva sela jednako, jer neka bez vode ostaju i po nekoliko dana, a pojedinim selima se uopšte ne isključuje

  • 0
Nestanak vode Foto: Pixabay

Meštani sela Prijezdić, Ravnje, Zarube, Dračić, i Žabari godinama imaju probleme sa vodosnabdevanjem, naročito u letnjim datima. Iako su od Valjeva udaljena samo nekoliko kilometara, priključeni su na JKP Vodovod Mionica.

Meštani Prijezdića pričaju da protekle nedelje vodu nisu imali dva dana, a dešavalo se da česme budu suve čak tri-četiri dana, što im otežava život, ali i ugrožava poljoprivrednu proizvodnju kojom se pretežno bave. Navode da je JKP Vodovod Mionica zbog velike potrošnje i enormno visokih temperatura uvelo restrikcije, ali se žale da ograničenje potrošnje vode ne pogađa sva sela jednako, jer neka bez vode ostaju i po nekoliko dana, a pojedinim selima se uopšte ne isključuje.

Ipak direktor JKP Vodovod Mionica Zoran Čitaković tvrdi da svi potrošači imaju jednak tretman i da se u tom komunalnom preduzeću trude da obezbede ravnomerno snabdevanje vodom. Objašnjava zbog čega se pet valjevskih sela vodom snabdeva iz mioničkog, a ne iz valjevskog, vodovoda.

- Meštani mioničkih sela Bukovac, Mratišić i Krčmar i valjevskih sela Prijezdić, Ravnje, Zarube, Dračić i Žabari su sopstveni sredstvima sedamdesetih godina izgradili vodovod koji je nakon nekoliko godina prešao u nadležnost JKP Vodovod Mionica odakle se voda distribuira tim selima - kazao je Čitaković.

Nestašice vode su, prema njegovim rečina najčešće u visinskim delovima sela, traju dan ili dva, a planske restrikcije su uvedene kako bi svi stanovnici tih sela ravnomerno imali vodu.

- Problem je u tome što raspolažemo sa nedovoljnom količinom vode, ali nam problem pravi i nenamenska potrošnja - rekao je Čitaković.

Odgovarajući na primedbe meštana valjevskih sela da su oni mnogo češće bez vode i da su njima restrikcije svakodnevne, za razliku od mioničkih sela kojima se voda ne isključuje svaki dan, a nekima uopšte, direktor JKP Vodovod Mionica kaže da to nije tačno i navodi da su prošle nedelje sela u Mionici bez vode bila dva dana, izuzev nekoliko kuća u Krčmaru koje su priključena na glavni cevovod i koje nije moguće isključiti.

- Izdašnost izvora iz koga se kaptira voda za tri mionička i pet valjevskih sela, u ovako sušnom periodu poput ovog, je tri litra vode u sekundi, a potrebno je najmanje šest litara u sekundi. Pritom u Prijezdiću su veliki proizvođači kupine koju poljoprivrednici zalivaju što značajno utiče na potrošnju vode - rekao je Čitaković.

Kada je u pitanju pitanje poboljšanja vodosnabdevanja pet valjevskih sela, kao i njihov prelazak u nadležnost valjevskog vodovoda, Čitaković kaže da je to politička odluka.

- Nebrojeno puta smo razgovorali o tome da bi bilo racionalnije, ali i bolja raspodela vode, ako bi JKP Vodovod Valjevo raspolagalo sa vodom koja uđe na teritoriju grada. Pet valjevskih sela su udaljena od Mionice 36 kilometara, a od Valjeva par kilometara. Valjevski vodovod treba da odluči da li će preuzeti upravljanje vodovodom u valjevskim selima. Verujem da bi snabdevanje vodom tih pet sela bilo bolje - zaključio je direktor JKP Vodovod Mionica Zoran Čitaković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA