≫ 

Pola dana tropski toplo, pa vremenske nepogode: RHMZ najavio veliku količinu padavina u kratkom roku

Na snazi su 2 upozorenja i 3 meteoalaram

  • 1
Kiša sunce vreme Foto: Shutterstock

Posle toplog dana, koji će u pojedinim delovima Srbije doneti veoma visoke temperature, našu zemlju će pogoditi vremenske nepogode

- Danas se lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode: velika količina padavina za kratak vremenski period, pojava grada i kratkotrajno olujni vetar - stoji u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Danas će, inače, najtoplije biti na jugu i istoku Srbije.

- Ponovo veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 38 stepeni - stoji u upozorenju RHMZ.

Na snazi su danas tri meteolarma - žuti, narandžasti i crveni. Narandžasti je na snazi u Bačkoj, Sremu, Beogradu, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i na Kosovu i Metohiji a crveni u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji gde se i očekuju najviše temperature. Žuti će biti samo u Banatu i jugotzapasnoj Srbiji. 

Sutra će Srbija konačno moći da odahne pošto će posle dužeg vremena u većem delu Srbije na snazi biti zeleni meteoalarm, i žuti u krajevima gde se očekuje grmljavina.  

Srbija bi danas, tako, trebalo da završi četvrti toplotni talas koji ju je pogodio ovog leta.

Ovog leta su već oboreni neki rekordi kada su temperature u pitanju a kako je nedavno u intervjuu za naš portal izjavio direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić, čitavo ovo leto biće u proseku toplije do 2 2 stepena.

- U Srbiji je već u junu i do sada julu, zabeleženo nekoliko dana sa rekordnim datumskim vrednostima temperature. Sa izmerenih 38,7 stepeni Celzijusa u Beogradu je 24. juna premašen junski toplotni rekord star više od 100 godina. Tokom petodnevnog toplotnog talasa, krajem juna ove godine, oboreni su dosadašnji junski dnevni apsolutni maksimumi na 14 mernih stanica u mestima i gradovima širom Srbije, među kojima su i Novi Sad i Sombor.

-  Do kraja leta moguće je da ćemo oboriti još neki rekord, ali to ćemo moći da vidimo tek kada se završi letnji period i kada uporedimo podatke sa onima iz perioda za koje imamo merenje. A, merenja imamo od 1848. godine. Jedna smo od rekih institucija koja se može pohvaliti tolikom tradicijom. Originalni dnevnici sa izmerenim meteorološkim podacima iz tog peroda nalaze se u našem muzeju. Dakle, moramo da uporedimo podatke iz čitavog tog perioda, pa da vidimo da li će ovog leta biti još nekih ekstrema, koji će prevazići sve druge iz prošlosti - rekao je nedavno za Telegraf.rs prof. dr Nikolić. 

Video: Zapadna Srbija: Nevreme lomilo drveće, prekinulo struju a izbilo je i nekoliko požara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    5. avgust 2021 | 11:35

    Немате појма нисмо сви дементни Најтоплији јули и свгуст су били 2007 Не знам зашто се то крије или намерно прећуткује али тада је у континуитету температура у Србији била преко 40 степени На аеродрому је тада измерено 70 степени Није ми јасно да тај пакао нико не памти с да Срби имају кратко памћење

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA